Jezelf waarderen

Om te kunnen zijn wie je bent, is het belangrijk om jezelf te kennen in jouw positieve kern en om jezelf te waarderen.

59 groeien in authenticiteit jessica felicio kgv0t4p I1 T4 unsplash

Jezelf waarderen, wat is dat precies?

Jezelf waarderen is méér dan weten wie je bent en wat je te bieden hebt. Het is:

 • voelen dat je de moeite waard bent
 • voelen dat je er als mens toe doet
 • voelen dat je op jouw manier van betekenis bent voor anderen.


Het gaat om een eenvoudig positief gevoel over jezelf waarbij je een zekere trots ervaart of voldoening bij wat je onderneemt. Je voelt je eigen kracht, je positieve kern en je bent er blij mee.

Soms voel je voor bepaalde kwaliteiten van jezelf waardering, maar voor andere niet. Je vindt jezelf en wat je doet dan maar heel gewoon. Waardering voor jezelf kan groeien, ook waardering voor die ‘gewone’ capaciteiten die je inzet. Het gaat om het opbouwen van een positieve relatie met jezelf.

Waardeer jij jezelf?

 • Via deze knop kan je een paar vragen beantwoorden en evalueren of jij jezelf waardeert.
 • Dat duurt maar een paar minuutjes !
Pexels kelvin valerio 810775

Hoe kan je jezelf (meer) gaan waarderen?

Hiervoor is het belangrijk aandacht te krijgen voor momenten waarop je positieve gevoelens over jezelf ervaart.

 • Wanneer voel je tevredenheid over jezelf?
 • Wanneer ervaar je voldoening over jezelf?
 • Waarvan krijg je een positief gevoel over jezelf?

Kijk bewust naar die goeie momenten in je leven en open je voor deze positieve gevoelens over jezelf. Laat deze gevoelens toe, ze brengen je in contact met het beste van jezelf. Door deze ervaringen zal de waardering voor jezelf groeien.

Bijvoorbeeld:
Als je deugd hebt aan een uitstap met vrienden sta er dan even bij stil waarom dit jou deugd doet. Breng je aandacht bewust naar dit positief gevoel. Is het de verbondenheid die je ervaart met de anderen, de vriendschap die je voelt, de deugd om samen te zijn?

Je kan op verschillende momenten doorheen de dag deze oefening maken. Wat helpt, is het even stil maken om jezelf de kans te geven bewust positieve gevoelens over jezelf te ervaren.

Hoe kan je het aanpakken?

 • In plaats van de radio op te zetten tijdens werkjes in huis, maak het stil en richt je innerlijk naar een recente ervaring waaraan je een positief gevoel over jezelf overhoudt. Welke positieve gevoelens over jezelf ervaar je hierbij?
 • Je kan het bos intrekken en je laten raken door de natuur, de vogeltjes die fluiten, de buitenlucht, … . Geniet hiervan en laat je ervan doordringen hoe jij van eenvoudige zaken kunt genieten.
 • Als je weet waarvan jij energie krijgt, dan kan je hier bewust voor kiezen. Ben jij iemand die graag danst, houd je ervan eens goed uit de bol te gaan, kan je genieten van eens stevig te sporten? Kies hier bewust voor en laat je toe hiervan te genieten.
 • In het stukje ‘Jezelf kennen’ word je aangemoedigd om met een kwaliteitenboekje te werken. Een goede oefening is om dit boekje te herlezen terwijl je je in een waarderende houding naar jezelf zet. Kan je waardering voelen voor je kwaliteiten, kan je er blij om zijn? Geef jezelf tijd om positieve gevoelens over jezelf toe te laten.
 • Vaak is het makkelijker om waardering op te brengen voor iemand anders. Kan je diezelfde waarderende blik op jezelf richten? Oefening baart kunst.
 • Tijdens de dag kom je soms tot een ervaring van tevredenheid of voldoening over jezelf. Wanneer je dit opmerkt, neem dan een moment om dit positief gevoel over jezelf verder toe te laten.
 • Gun jezelf de tijd om hier stap voor stap in vooruit te komen. Zoek het niet te ver, durf ook te kijken naar eenvoudige voorbeelden.

Vorming over jezelf waarderen

Lees ook over de andere stappen om te kunnen zijn wie je bent

1. Je kwaliteiten kennen

Om te kunnen zijn wie je bent, is het belangrijk te weten wie je in wezen bent. Wat zijn jouw kwaliteiten waarop je kan bouwen?

I Stock 521033980

3. Jezelf tonen zoals je bent

Kunnen zijn wie je bent tussen anderen, veronderstelt dat je je ook durft tonen met je kwaliteiten, je mening, je verlangens.

Foto limburg

4. Jezelf zijn én je verbinden met anderen

Het is mogelijk om jezelf te zijn en je daarbij toch aan te passen aan anderen. Meer nog: zijn wie je bent, houdt net in dat je je ook aanpast aan de ander.

Fallon michael ffeiz QY Kpe4 unsplash