Jezelf tonen zoals je bent

Jezelf kunnen zijn vraagt dat je je kwaliteiten kent en dat je waardering kan voelen voor jezelf. Dat vormt een goede basis voor deze derde stap: je durven tonen zoals je bent.

Soundtrap Gx H1 D Sxzons unsplash

Jezelf tonen zoals je bent, wat is dat precies?

Je hebt een heleboel kwaliteiten die jou uniek maken. Je met die kwaliteiten aan anderen laten zien, maakt je steviger en gelukkiger. Het gaat om heel gewone stappen die iedereen kan leren zetten:

Bijvoorbeeld:
Roberto is op latere leeftijd begonnen met pianospelen. Hij geniet ervan en kan intussen wel wat spelen. Op weekend met vrienden blijkt er een piano te zijn. Hij waagt het – eerst met wat bevende handen… - en geniet wel van het spelen voor zijn vrienden en de blijheid die de muziek teweegbrengt in de groep.

Bijvoorbeeld:
Mia is aan de stille kant en graag in de tuin bezig. Ze kent wel wat van bloemetjes, insecten en vruchten. Ze vindt het leuk om er over bij te leren. Op een wandeling met de familie van haar vriend, verwonderen verschillende mensen zich over de mooie planten in de berm. Mia vertelt de anderen hoe al die kruiden en bloemen heten, die zij zo mooi vinden.

Welk effect heeft het als je dingen zegt en doet die aansluiten bij je kwaliteiten?

 • Je ervaart het geluk jezelf te zijn tussen anderen.
 • Je moet er soms een drempeltje voor over, maar net dat vergroot je veerkracht.
 • Door dingen te zeggen en doen die echt bij je passen, krijg je meer zelfvertrouwen.
 • Je voelt dat je van betekenis bent, dat je een zinvol leven leidt.
 • Je stopt jezelf niet weg en dit geeft je de kans om waardering van anderen te ontvangen.

Je op die manier tonen in je dagelijks leven: daar moet je op bepaalde momenten voor uit je comfortzone stappen. Je stelt je soms kwetsbaar op als je je zo authentiek durft te tonen. Toch is het haalbaar. Je leert stap voor stap voelen bij wie en in welke omstandigheden je je meer kan wagen. Je voelt je meer en meer jezelf en bouwt daarop voort.

Toon jij je zoals je bent?

 • Via deze knop kan je een paar vragen beantwoorden en evalueren of jij jezelf toont zoals je bent.
 • Dat duurt maar een paar minuutjes !
Mike baker 3 Y366aqdd J0 unsplash

Je durven tonen zoals je bent: aan de slag!

Wil jij je meer durven tonen zoals je bent, met je sterke kanten? Met deze tips kun je alvast aan de slag.

 • Maak het concreet
  • Welke capaciteit van jezelf zou je meer daglicht willen gunnen? Welke stappen kun je daarvoor zetten? Kun je al een knoop doorhakken en ervoor gaan?
  • Voel je al wel een tijdje zin om iets bepaalds te ondernemen (bv. in een badmintonclub stappen, een initiatief op je werk, iemand opbellen, …)? Onderzoek of het past in je leven nu en steun op je innerlijke kracht om tot actie over te gaan.
 • Eerst in veilige omstandigheden
  • Binnen welk domein van je leven (bv. een vriendschap, je werk, met je kinderen of je ouders,…) voel je je het veiligst?
   Welke stap kan je zetten om je binnen die context meer te laten zien zoals je bent?
 • Bouw op succeservaringen
  • Meer en meer jezelf zijn, dat gaat met vallen en opstaan. Waardeer de momenten waarop je voelt dat het lukt.
  • Sta erbij stil (bv. in je ‘kwaliteitenboekje’, met een ‘tijd voor kwaliteiten’): Hoe voel ik me bij deze ‘luk-ervaring’? Welke capaciteiten van mezelf krijgen meer bestaansrecht zo?
 • Supporters zijn toegelaten
  • Heb je mensen in je omgeving met wie je kan spreken over je verlangen om jezelf meer te tonen zoals je bent? Met hen spreken wordt misschien een oefening op zich, maar ze kan je veel opleveren. Supporters zijn van onschatbare waarde als je werkt aan je ontplooiing.

Voel je dat je te weinig kan steunen op innerlijke kracht om je zo te tonen? Lees dan nog even onze stukjes over ‘je kwaliteiten kennen’ en ‘jezelf waarderen’.

Vorming om jezelf te leren tonen zoals je bent

Lees ook over de andere stappen om te kunnen zijn wie je bent

1. Je kwaliteiten kennen

Om te kunnen zijn wie je bent, is het belangrijk te weten wie je in wezen bent. Wat zijn jouw kwaliteiten waarop je kan bouwen?

I Stock 521033980

2. Jezelf waarderen

Je verbonden voelen met jezelf en jezelf waarderen om wie je écht bent: dat helpt je om jezelf te zijn tussen anderen.

Ravi roshan Ad Us32i0jc unsplash

4. Jezelf zijn én je verbinden met anderen

Het is mogelijk om jezelf te zijn en je daarbij toch aan te passen aan anderen. Meer nog: zijn wie je bent, houdt net in dat je je ook aanpast aan de ander.

Fallon michael ffeiz QY Kpe4 unsplash