Veelgestelde vragen

Wij antwoorden ook graag persoonlijk op jouw vragen. Neem gerust contact met ons op via het contactformulier, telefonisch 03 226 53 25 of met een cursusbegeleider voor vragen over een specifieke cursus.

Over het aanbod van PRH

  • Waar haalt PRH zijn denkkader vandaan?

    PRH is een internationale organisatie die intussen 50 jaar vorming geeft en in haar dagelijkse praktijk ook onderzoek doet. Het denkkader is vooral het resultaat van eigen onderzoek. Je kan het geheel situeren in de stroming van de positieve psychologie.

    Je kan de basis lezen in het boek De persoon en zijn groei. Over de schrijfmethode, lees je in Een toegangsweg naar je innerlijke wereld.

  • Welke kwaliteitsgarantie biedt PRH?

    Onze vormingswerkers en coaches volgden een doorgedreven opleiding

    Vooraleer onze medewerkers vorming of coaching mochten geven voor PRH, hebben ze een intensief traject gevolgd dat meerdere jaren in beslag nam. Zij doorliepen een traject van minstens enkele jaren om zelf eerst ver genoeg te staan in hun persoonlijke groei. Vervolgens volgden zij het tweejarig traject rond PRH-coaching. Om te kunnen werken binnen PRH doorliepen ze - afhankelijk van hun statuut - nog een bijkomend traject van minstens twee jaar.

    Onze medewerkers blijven permanent vorming volgen, worden gesuperviseerd door onze kwaliteitsverantwoordelijken en moeten iedere drie jaar door middel van een dossier van zelfevaluatie en evaluatie door PRH hun licentie hernieuwen.

    Voortdurend onderzoek en verbetering in een internationale context

    PRH werkt al 50 jaar wereldwijd op alle continenten. We dragen voortdurend onderzoek en verbetering hoog in het vaandel. Lokale en internationale opleiding en uitwisseling tussen de PRH-professionals is een belangrijk deel van onze kwaliteitszorg.

    Erkend en gesubsidieerd in Vlaanderen

    In Vlaanderen is PRH erkend als een sociaal-culturele organisatie en worden we in die zin ook gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap. In het kader van deze erkenning wordt PRH iedere vijf jaar beoordeeld door een commissie die het beleidsplan van PRH doorlicht en door een visitatiecommissie die PRH bezoekt en haar werking doorlicht.

  • Voor wie is de vorming en coaching van PRH geschikt?

    Volwassenen vanaf 18 jaar kunnen bij PRH een antwoord vinden op levensvragen rond een aantal thema's die verband houden met persoonlijke en relationele groei. Ons aanbod is geschikt voor personen die psychisch stabiel genoeg zijn om in hun dagelijks leven te functioneren, ook al zijn ze mogelijk zoekend in hun leven.

    PRH-cursussen en -coaching vormen niet de geschikte hulp voor personen met ernstige of langdurige psychische problemen. Kamp jij met een uitgesproken psychisch onevenwicht, met soms psychopathologische complicaties en psychisch lijden (zoals depressies, gedragsstoornissen, fobieën of sterke angstgevoelens)? Dan heb je meer gespecialiseerde hulp nodig. Je kan hiervoor terecht bij je huisarts, een psycholoog of een psychiater.
    Je kan daarnaast ook wel beroep doen op PRH, maar slechts met toestemming van je arts of psychiater. De PRH-coaching en -vorming speelt dan een tweede, ondersteunende rol.

    Twijfel je of je stevig genoeg staat voor een PRH-vorming? Bespreek dit dan best met een PRH-coach.

  • Heeft PRH ook een aanbod voor kinderen en jongeren?

    Neen, PRH biedt enkel coaching en vorming voor (jong)volwassenen vanaf 18 jaar.

    Je kan je als opvoeder wel door PRH laten ondersteunen in de begeleiding van (je) kinderen. Je kan een kijkje nemen in ons aanbod rond het thema opvoeden.

Over de aanpak van PRH

  • Waarom duren de meeste vormingen van PRH vijf volle dagen?

    De vragen en uitdagingen waarmee mensen op onze cursussen komen, gaan vaak niet over kleinere kwesties. Meestal willen onze deelnemers graag dat er iets in positieve zin en op een haalbare manier verandert in hun leven of in zichzelf. Het gaat dan meestal om dingen waar ze in vastgelopen zijn, patronen die al een aantal jaren niet opgelost raken, crisismomenten in hun leven waar ze mee moeten omgaan, ... .

    Voor zulke dingen zijn er geen snelle tips & tricks. Iets dat al enige tijd aansleept, heb je niet in 1-2-3 opgelost. Om échte en duurzame verandering mogelijk te maken waar je je ook echt goed over voelt, moet je halt nemen. Er is tijd nodig om:

    • de dingen met begeleiding goed te onderzoeken voor jezelf,
    • om de weg vooruit te ontdekken,
    • om te zien wat daarvoor zal nodig zijn en
    • handvatten te vinden die je daarbij zullen helpen.

    Onze aanpak van vijf dagen te werken rond een thema blijkt al 50 jaar voor duurzame groei bij onze deelnemers te zorgen. En ook al is het in deze tijden waarin veel dingen snel-snel-snel moeten gaan, mogelijk wat apart om vijf dagen uit te trekken voor je persoonlijke groei... wij behouden graag dat wat werkt.

  • Hoe werkt de methode van zelfonderzoek van PRH?

    In onze cursussen

    De cursussen van PRH vertrekken van zelfonderzoek. Jij hebt de sleutel in handen, alleen jij kunt bij jezelf helemaal binnenkijken. Het zal je misschien verwonderen, maar met de juiste begeleiding zullen ook de antwoorden op de vragen die je je stelt, in jezelf te vinden zijn.

    Concreet geeft de cursusbegeleider telkens duiding bij verschillende thema's om het zelfonderzoek in te leiden. Eenvoudige vragen doen je dan stilstaan bij je functioneren en bij je innerlijke wereld. Je wordt op weg gezet om al schrijvend je ervaring en je gevoelens te analyseren. Hierdoor verwerf je meer inzicht in jezelf. De begeleider creëert een veilige setting en helpt je steeds verder op weg.

    In onze coaching

    In de coaching word je ook door de PRH-coach geholpen bij zelfonderzoek. Je coach luistert terwijl jij je uitspreekt. Hij of zij zal je vragen stellen om de analyse van wat je beleeft uit te diepen. Feedback helpt jou te kaderen wat je over jezelf ontdekt.

    Tijdens de coaching zelf zal je meestal niet aan het schrijven gaan. Je kan wel onze schrijfmethode gebruiken om je gesprek voor te bereiden en om te integreren wat je ontdekte.

  • Moet ik goed kunnen schrijven om PRH-vorming te volgen?

    Tijdens onze vormingen werken wij met een schrijfmethode. Om die te leren, hoef je niet verstandig te zijn. Iedereen kan de methode leren en dat gaat op jouw tempo en met onze hulp.

    Foutloos spellen, mooie zinnen maken of goed Nederlands kunnen, dat heeft voor de PRH-methode totaal geen belang. Je hoeft ook geen aanleg voor schrijven te hebben. De cursusbegeleider leert jou hoe je kan neerschrijven wat in je leeft.

  • Waarom in groep werken aan je persoonlijke en relationele groei?

    Groeisolidariteit

    Tijdens een PRH-vorming merk je dat ook anderen zoekend in het leven staan. Je hoort wat hen bezighoudt en ziet hen groeien. Dit geeft een gevoel van solidariteit: jij en zij staan er niet alleen voor. Toch werkt ieder tijdens een vorming voor zichzelf en moet jij geenszins de anderen helpen. Daar staat de cursusbegeleider voor in.

    Leren van de anderen

    Het leerproces van de anderen doet tijdens PRH-vorming vaak dingen ontdekken over jezelf. Je hoort wat anderen bezighoudt in hun leven. Je hoort ook tijdens de cursus hoe ze daar verder dingen over ontdekken. En je ontdekt met hen hoe ze kunnen vooruit gaan. Dat is ontzettend leerrijk.

    Uit je comfortzone doet je groeien

    Je uitspreken over wat in je leeft tegenover anderen, is niet altijd zo makkelijk. Je zal er tijdens een PRH-vorming ook nooit in geforceerd worden. Maar soms voel je dat het goed is om de dingen die in je leven ook eens luidop te zeggen. Het is niet altijd makkelijk, maar het geeft je groei een boost, als je je durft tonen aan anderen zoals je nu vanbinnen bent.

  • Hoe verlopen de uitwisselingen in de groep tijdens een PRH-vorming?

    Wat je over jezelf ontdekt, is privé.

    Je kiest zelf of je over je ontdekkingen iets wil zeggen in de groep of niet. Deze vrijheid is essentieel in onze aanpak. Doorgaans delen deelnemers wel wat ze ontdekt hebben. En daarvan leren de anderen dan vaak veel over zichzelf.

    Een beetje spannend?

    Heel wat deelnemers ervaren het spreken in groep in het begin als spannend. Velen onder ons zijn niet gewend om met anderen openlijk te spreken over wat er allemaal in hen omgaat. Het is heel normaal als je dit spannend vindt!

    Geen reacties van de andere deelnemers

    Andere deelnemers reageren niet op wat jij over jezelf vertelt. Dit heeft voordelen:

    • Je kan in alle veiligheid jouw ervaring delen.
    • De anderen hoeven enkel te luisteren, kunnen misschien leren uit jouw ervaring en toch focussen op zichzelf.

    Professionele feedback

    De cursusbegeleider zal je betrouwbare feedback geven. Hij kan extra vragen stellen waarmee je op weg kan of je inzichten aanreiken bij wat je vertelt.

  • Is er veel theorie in een PRH-cursus en is die moeilijk?

    Theorie die je niet moet studeren

    Tijdens een meerdaagse PRH-cursus krijg je bij ieder thema ook wat theoretische uitleg van de cursusbegeleider. Diezelfde uitleg krijg je ook op papier. Deze teksten zijn slechts bedoeld om je eigen ontdekkingen te checken. Je hoeft deze theorie nooit te studeren. Je kan ze tijdens en na de cursus eenvoudig herlezen, als je dat zelf wenst.

    Gebaseerd op eigen onderzoek van PRH

    PRH verzamelt al 50 jaar inzichten over hoe mensen psychologisch in elkaar zitten en kunnen evolueren. Het is het resultaat van dat onderzoek dat je zal kunnen lezen in de aangeboden theorie.

Over de praktische kant van PRH-vorming

  • Kies ik bij een meerdaagse cursus best een cursus met of zonder overnachting?

    Deze vraag is enkel relevant voor onze meerdaagse cursussen. Niet voor de workshops en lezingen.

    Met overnachting

    Met een cursusformule in volpension ben je er eens helemaal tussenuit. Je hoeft je met niets anders bezig te houden dan met de cursus en jouw eigen groei.

    Indien je dat wenst, kan je in de vrije tijd wel genieten van het gezelschap van de andere deelnemers. Je kan ook kiezen voor tijd voor jezelf.

    Je beschikt over een eigen kamer en er wordt voor je gezorgd. Veel van onze geselecteerde gastenverblijven liggen in een groene omgeving. Je kunt er dus ook van de natuur genieten. Een voordeel van de formule met overnachting is ook de extra lange middagpauze van twee uur. Je kan op dat moment wat rusten, wandelen, ... .

    Je betaalt voor een cursus in volpension gemiddeld €65/dag bovenop het cursustarief.

    Zonder overnachting

    Misschien slaap jij toch liefst in je eigen bed of kun je thuis geen vijf dagen gemist worden. Dan kan je bij een aantal van onze meerdaagse cursussen kiezen voor een formule zonder overnachting op een locatie die voor jou bereikbaar is.

    Deze formule is uiteraard goedkoper dan de formule met volpension. Je betaalt €8/dag bovenop het cursustarief. Dit bedrag is jouw bijdrage voor de huur van het lokaal en voor de koffiepauzes. Je brengt een eigen lunchpakket mee.

  • Hoe verloopt een dag tijdens een meerdaagse PRH-cursus?

    De cursus vindt plaats in de voor- en de namiddag, met daarin ook telkens een pauze. Tijdens de middagpauze en de avond is er vrije tijd. Die kan je alleen doorbrengen of je kan nog wat praten of wandelen met andere deelnemers.

  • Hoe is de groep voor een PRH-vorming samengesteld?

    PRH doet niets speciaals in verband met de samenstelling van de groep. Iedereen vanaf 18 jaar kan eenvoudigweg inschrijven. Jong of oud, al onze deelnemers komen omdat ze iets in zichzelf of in hun leven willen aanpakken. Ze vinden het fijn om op dat vlak gelijkgestemden tegen te komen.

    We werken met groepen van 6 tot 14 deelnemers.

Over de prijs en betalingsafspraken

  • Hoeveel kost een vorming of coaching van PRH?

    Vorming

    Onze vormingen hebben niet allemaal hetzelfde tarief. Je vindt voor iedere vorming de informatie over de kostprijs bij de andere praktische info zoals de data, de plaats, enz.

    Coaching

    Lees hier meer over de tarieven voor PRH-coaching.

  • Waarom betaal je bij PRH vaak volgens je netto-inkomen?

    We vinden het belangrijk dat iedereen die dat wil, vorming kan volgen bij PRH. Daarom laten we onze tarieven variëren volgens je draagkracht.

    Dit hebben wij voor ogen bij het bepalen van onze tarieven:

    • Solidariteit: tarieven die variëren volgens inkomen zorgen ervoor dat iedereen kan deelnemen aan onze vorming.
    • Professionaliteit: we bieden vorming en service van professionele kwaliteit.
    • Gezond bestuur: we blijven als vzw financieel gezond en verlonen onze medewerkers op een correcte manier.

    Kan jij het tarief dat overeenkomt met jouw inkomen niet betalen? Contacteer gerust de cursusbegeleider voor overleg over een aangepast tarief of gespreide betaling.

  • Hoe bepaal ik het tarief dat ik moet betalen?

    Voor een vorming met schalen volgens netto-inkomen

    Je bepaalt je netto-inkomen. Dat is misschien makkelijk voor je, omdat je elke maand hetzelfde bedrag verdient. In sommige situaties is dat moeilijker, bijvoorbeeld omdat je met je partner samen leeft van het hele gezinsinkomen, omdat je student bent en je ouders nog (gedeeltelijk) je kosten betalen, omdat je inkomen verschilt op het moment van inschrijving met het moment waarop de cursus plaatsvindt, enz. We stellen je voor om bij onduidelijkheid de cursusbegeleider te contacteren voor overleg.

    PRH zal geen bewijs vragen, maar we vragen je wel om je eerlijk te situeren zodat wij professioneel kunnen blijven werken en zodat iedereen kan deelnemen.

    Het statuut 'verhoogde tegemoetkoming'

    Wanneer je in aanmerking komt voor het zogenaamde 'statuut verhoogde tegemoetkoming' betaal je slechts 50% van het normale cursustarief. Je zal gevraagd worden om één keer per jaar een attest van dit statuut aan ons te bezorgen. Informatie over het statuut verhoogde tegemoetkoming vind je hier.

  • Moet ik meteen bij inschrijving betalen?

    Het moment waarop je een vorming moet betalen, hangt af van het moment waarop je inschrijft.

    • Je schrijft in meer dan twee maanden voor de start van de vorming. Je ontvangt na inschrijving een email met betalingsgegevens. Je betaalt ten laatste twee maanden voor de start van de vorming.
    • Je schrijft in wanneer de vorming binnen de twee maanden zal starten. Je ontvangt na inschrijving een email met betalingsgegevens. Je betaalt liefst meteen en zeker binnen de week.
  • Krijg ik bij annulatie mijn geld terug?
    • Jij wenst je deelname te annuleren. Je betaalt een administratieve kost die varieert tussen €15 en €25, afhankelijk van de duur van de vorming. De rest van het bedrag dat je betaalde, ontvang je terug.
    • PRH moet door omstandigheden de vorming annuleren. Je ontvangt vanzelfsprekend het volledige bedrag terug.
  • Hoe kan ik een cadeaubon voor een PRH-vorming bestellen?

    Via onze administratie kan je een cadeaubon aankopen om aan iemand te schenken.

    Stuur een mailtje naar info@prh.be en vermeld jouw vraag voor een cadeaubon, de gewenste waarde en het adres waartoe we deze papieren bon mogen versturen. Je ontvangt een factuur ter betaling.

    Heb je weinig tijd? Vermeld dit bij je aanvraag en we bezorgen jou de cadeaubon via mail.