Lekker in je lijf

Geschreven door  Erika De Crom
Geplaatst op di 11 oktober '22
Pexels polina tankilevitch 5256315

Echt houden van je lichaam is niet zo evident. We worstelen er nogal eens mee. En dat is niet zo verwonderlijk. We bieden je inzichten en kapstokken om blijer te worden met je lijf.

Houden van je lichaam: makkelijker gezegd dan gedaan

Maatschappelijke druk

We zijn allemaal en van jongs af aan blootgesteld aan een enorme maatschappelijke druk als het aankomt op ons lichaam. De ideaalbeelden vliegen ons om de oren. Niet alleen ervaren we de druk van een schoonheidsideaal. We moeten ook nog perfect voor ons lichaam zorgen. De juiste voeding, beweging die bij je past, een gezond slaappatroon. Je kan niet om de artikels heen die je vertellen dat het beter kan.

Toa heftiba XIA Jd448 Fn Y unsplash

Botsen op de grenzen van je lichaam

Er zijn aspecten aan je lichaam die minder makkelijk te aanvaarden zijn, omdat ze op je welbevinden wegen. Je hebt misschien weleens rugpijn omdat je je steunzolen te weinig draagt. Je staat naar een etiket te turen en vindt je bril niet terug. Of heb jij lastigere uitdagingen zoals een chronische vermoeidheid of een aandoening die je veel pijn en last bezorgt? Onze kwalen maken het niet altijd makkelijk om blij te zijn met ons lichaam.

De sporen van je geschiedenis

We dragen in ons lichaam bovendien de sporen mee van onze persoonlijke geschiedenis. Als pijnlijke ervaringen getriggerd worden kunnen die sporen in je lichaam zich laten voelen. Telkens als je in een conversatie in groep het woord krijgt, word je bijvoorbeeld rood en krijg je een droge mond. Alleen al de gedachte dat je in een lift zou moeten stappen, bezorgt je hartkloppingen. Van enkele uren doorbrengen met je eigen familie word je doodmoe en futloos. Heb je last van zo’n klachten en vind je je lichaam dan maar een lastpost? Begrijpelijk. Pijn, angst of vermoeidheid voelen is lastig.

Dank je, lief lijf!

Een menselijk lichaam, ook dat van jou, is natuurlijk een fantastisch ding. Dat weet jij ook wel… Dankzij je lichaam ben jij hier. Besta je. Op veel momenten helpt jouw lichaam je om te doen en te zijn wie je bent.

Genieten van het leven dankzij je lichaam

Via je lichaam ben je als mens in staat om te genieten. Genieten van de zon of de regen op je huid. Van de zindering in je lichaam als je luidkeels lacht of zingt. Ontroerd worden omdat je met je oren iemand iets moois hoort zeggen. Geraakt worden tot in je ziel dankzij je ogen en hun blik op een kunstwerk. Genieten van een knuffel. Van je seksualiteit. Van de deugd van een sportinspanning. Allemaal plezier dat je kan ervaren dankzij je zintuigen.

Tiago felipe ferreira sa Jkx OZX Psk unsplash

Relatie dankzij je lichaam

Zonder de vele uitdrukkingsvormen van je lichaam kan je trouwens niet in relatie staan met anderen. Je lachrimpels of de frons in je voorhoofd… ze helpen je om gezien en begrepen te worden. Je drukt je gedachten en gevoelens tegenover anderen uit dankzij de blik in je ogen, de klank van je stem, de gebaren van je hele lichaam.

Een bondgenoot voor je psychische groei

Als je iemand bent die zichzelf graag goed wil begrijpen, dan is je lichaam ook daarin een bondgenoot. Op allerlei manieren geeft je lichaam je signalen over wie je bent en hoe het met je gaat. Je voelt je energiek als je dingen doet die bij je passen. Je wordt moe als je over je lichamelijke grenzen gaat. Je krijgt pijn bij iets dat je psychisch raakt. Allerlei signalen waar je bij kan stilstaan: je lichaam is als boodschapper een bondgenoot voor je psychische groei!

Leren houden van je lichaam

We willen je geen nieuw ideaalbeeld voorhouden door je te vertellen dat jij helemaal en altijd van je lichaam moet en kan houden. We vertellen je wel graag hoe de weg naar een fijne relatie met je lichaam er kan uitzien.

I Stock 1279156254

Waardering voor je hele persoon

Waardering en liefde voor je lichaam tover je niet zomaar tevoorschijn. Ze groeien mee met een algemene groei naar een realistisch zelfbeeld. Je ziet en voelt dan de sterke kanten van je hele persoonlijkheid. Hoe meer je de liefde in jezelf voelt voor wie je in wezen bent, hoe verder de deur open gaat naar houden van je lichaam zoals het is.

Het positieve opmerken

Al te vaak is onze aandacht gericht op wat tegenvalt en wat beter kan, ook als het om ons lichaam gaat. We kunnen oefenen en onze aandacht richten op wat ons lichaam wél voor ons mogelijk maakt. Daarmee vegen we niet van tafel wat lastig is aan ons lijf, maar leggen we ook wat goed gaat mee in de weegschaal.

Zorgen voor je lichaam

Een fijne relatie met je lichaam vraagt dat je rekening houdt met de behoeften van je lichaam. Dat vergt een zekere discipline. Het wil wat zeggen om gezond te eten, voldoende te bewegen, je slaap te verzorgen. Zeker als je net last hebt van lichamelijke compensaties zoals te veel of te weinig eten, te lang wakker blijven, een glaasje te veel drinken, enzovoort. Je kan groeien naar een gezondere aanpak. En dat mag gerust stap voor stap en met hulp.

Leren luisteren naar je lichaam

Je lichaam geeft je signalen. Het vertelt je soms op zachte toon dat je honger hebt, moe bent, gestresseerd bent. Je kan groeien in aandacht voor wat het je vertelt. Je kan het leren begrijpen en tegemoet komen aan zijn behoeften.
Soms roept je lichaam luidkeels dat je serieus over zijn grenzen gaat. Of dat iets in je leven oude pijn heeft wakker gemaakt. Dat je ziek bent en zorg nodig hebt. Ben jij bereid je lichaam te zien als een vriend die je een belangrijk bericht brengt voor jouw leven? Die houding kan je stilaan verwerven.

Levensenergie vrijmaken met lichaamswerk i Stock 1321741064

Hoe is jouw relatie met je lichaam?

  • Voel je je over bepaalde aspecten van je lichaam dankbaar? Welke? Wat doet het je daarbij stil te staan?
  • Welke dingen buiten je of in jezelf maken het soms moeilijk om van je lichaam te houden? Hoe ga je daarmee om?
  • Welke relatie met je lichaam zou jij graag opbouwen? Wat kan je daarvoor doen?

Vorming rond dit thema

Blijf op de hoogte

Ontvang artikels over persoonlijke groei, info over onze cursussen en de laatste PRH-nieuwtjes.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief