Kiezen kan je leren

Geschreven door  Martine Andries
Geplaatst op ma 09 januari '23
Anthony tran 3 B6 Rf JQKBEM unsplash

Je weet wat je wil en je neemt normaal heel gemakkelijk een beslissing. Maar soms lukt het je niet. Je begint te piekeren, noteert de pro’s en de contra’s, de één zegt zus en de ander zo. Gelukkig bestaat er een methode om goede beslissingen te nemen die haalbaar is voor iedereen!

Blijf je deze job doen? Koop je dit huis? Blijf je bij je lief of ga je weg? Ga je een PRH-cursus volgen? Vroeg of laat kom je voor een dilemma te staan en wat dan?

De PRH-methode stap voor stap

Belangrijk in het hele proces van kiezen is er tijd voor nemen. Je kiest ervoor om je aan de methode te geven.

Stap 1: Voorbereiding

Neem pen en papier, kleurpotloden of stiften. Zet de radio uit, je telefoon op stil. Zorg dat je niet gestoord wordt.

Stap 2: Breng het probleem in kaart

In het midden van je blad schrijf je het dilemma waar je een antwoord op wil.
Eerst is het nodig om goed te weten waarover het gaat. We maken een analyse van de situatie: context, voorgeschiedenis, de betrokken personen, de feiten,… Deze elementen breng je in kaart. Je schrijft ze één voor één op je blad, willekeurig rond jouw thema, in de kleur die klopt voor jou. Een belangrijk element kan je groter schrijven om het meer nadruk te geven. Beperk je hier enkel tot de situatie, want de beleving (onze reacties op de situatie, onze gevoelens erbij, onze aspiraties, ideeën, vragen die oprijzen wanneer we de situatie onder ogen nemen,…) komen aan bod in stap 3.

Stap 3: Geef aandacht aan je gevoelens

Neem een ander blad met opnieuw jouw thema in het midden. Terwijl je stilstaat bij de feitelijke elementen van het probleem, probeer je te voelen wat er hierrond in je leeft. Alles wat er dan in jou naar boven komt, schrijf je op het tweede blad. Ook hier kan de kleur, de manier waarop je het schrijft (grillig, groot, klein, dik, dun,…) iets vertellen over jouw beleving. Dit werk op zich kan al bepaalde inzichten geven. Geef jezelf de tijd om hiermee bezig te zijn, wie weet komt er al iets.

Al schrijvend mijn innerlijke wereld ontcijferen i Stock 1278058065

Stap 4: Kies en kijk naar binnen

Als je voor een dilemma staat, is de vraag: kies ik A of kies ik B? Om te beginnen zet je je helemaal in: ‘Ik kies A’. Alles wat er in jou opkomt aan gevoelens, gedachten, reacties die in je opspringen schrijf je op. Dingen die essentieel zijn voor jou, schrijf je in een andere kleur. Neem rustig de tijd. Durf te wachten tot er iets komt.
Nadat je alles hebt neergeschreven, is het mogelijk dat je jouw antwoord hebt. Indien niet, doe dan dezelfde oefening met: ‘Ik kies B’.

Eventueel Stap 5: Informatie inwinnen en beslissing laten rijpen

Door je telkens helemaal in te leven in jouw keuze en jouw beleving neer te schrijven, is de kans groot dat je weet wat je moet doen. Is dit niet het geval, dan heb je misschien nog meer informatie nodig over het thema of is de tijd nog niet rijp om te beslissen. Geduld en vertrouwen dat het wel duidelijk zal worden, zal je dan zeker helpen.

Stap 6: Check, check, dubbelcheck

Als de beslissing genomen is, dien je ze enkel nog te checken. Is ze realistisch? Geeft ze voldoening? Doet ze je vooruitgaan?

Belangrijke vragen die helpen om goed te kiezen:

  • Wat wil ik écht?
  • Bouwt het me op?
  • Doet het mij vooruitgaan?
  • Geeft het me voldoening?
  • Hou ik voldoende rekening met de ander zonder mezelf te verliezen?

Blijf je piekeren? Voelt kiezen nog steeds als verliezen? Een coach van PRH kijkt graag met je mee.

Kies een coach in jouw regio

Toon me de coaches

Cursus en navorming rond dit thema

Wikken en wegen bewerkt

BOEK: 'WIKKEN EN WEGEN'

Dit boek is een handleiding om de methode stap voor stap te ontdekken, met behulp van praktische oefeningen en voorbeelden. Dat het ook jou de ervaring mag brengen van meer geluk en toenemende vrijheid in je leven.

We maken voortdurend keuzes, we moeten continu beslissen. Het kan zijn dat dit ons ook in complexe situaties niet zwaar valt, maar het is evengoed mogelijk dat knopen doorhakken zelfs voor eenvoudige dagelijks aangelegenheden moeilijk is voor ons. Kiezen is een kunst die je kunt leren. Goed kiezen en weloverwogen beslissen leidt tot vrijheid, maakt van ons mensen die hun vrijheid kunnen beleven.

Blijf op de hoogte

Ontvang artikels over persoonlijke groei, info over onze cursussen en de laatste PRH-nieuwtjes.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief