Spanningen in je partnerrelatie?

Geschreven door  Alex Sarlet
Geplaatst op vr 28 oktober '22
Zonder titel 25 x 16 7 cm 3

Leer mekaar begrijpen op een dieper niveau.

In een partnerrelatie ontstaan met momenten spanningen en zelfs conflicten. Hier goed mee omgaan is belangrijk wil je je relatie alle kansen geven. Spanningen kan je aanpakken door eerst en vooral tot wederzijds begrip te komen. Ontdek in dit artikel een concrete methode en nuttige tips om te leren spreken en luisteren op een dieper niveau.

Wanneer je spanning voelt in je relatie, ben je vaak geneigd om gelijk te willen halen, je partner te beschuldigen, te discussiëren over wat er gebeurd is,… Je vliegt uit of je slikt alles in. Je komt in een strijd terecht die de spanning alleen maar opvoert en tot niets leidt. Het probleem is dat de communicatie op een oppervlakkige manier gevoerd wordt, over wie wat gezegd en gedaan heeft, zonder te begrijpen wat de eigenlijke oorzaak van de spanning is.

In de diepte naar jezelf en je partner luisteren

Wil je op een dieper niveau in gesprek gaan, dan komt het erop aan te begrijpen waarom jij en je partner zus of zo gereageerd hebben. Het gaat erom elkaars intenties en behoeften te begrijpen.

Twee vragen helpen je jezelf beter te begrijpen:

  • Vanuit welke goede intenties heb ik gehandeld?
  • Wat heb ik nodig? Wat wil ik bekomen van mijn partner?

En andersom helpen volgende vragen om je partner beter te begrijpen:

  • Vanuit welke goede intenties heeft mijn partner gehandeld?
  • Wat heeft die nodig? Wat wilt die van mij bekomen?

Deze vragen zijn sneller gesteld dan beantwoord. Maar met deze vragen voor ogen kan je jezelf uitspreken en luisteren naar je partner. Het vraagt vaak tijd om goed af te tasten en de antwoorden op deze vragen te vinden. Hierdoor ontstaat gaandeweg begrip voor elkaar en wordt verbinding opnieuw mogelijk. Door zo te spreken en te luisteren ga je constructief met elkaar om.

Pexels cup of couple 7303854

Diep luisteren in de praktijk

Een voorbeeld waarin de methode toegepast wordt.

Vincent heeft het huis goed opgeruimd. Hij is er zelf blij mee en hoopt stiekem dat Yasmine, zijn partner, hem een compliment zal geven wanneer zij straks thuis komt. Maar eenmaal zover lijkt Yasmine eerder nors te reageren.

Vincent voelt zich kwaad worden en op een bepaald moment vliegt hij uit. ‘Het is ook nooit goed als ik iets doe!’ Wat volgt is een verhitte discussie en de avond is om zeep. De volgende ochtend zijn Vincent en Yasmine een beetje afgekoeld, al is de spanning nog te snijden.

Ze besluiten de methode toe te passen die ze op cursus bij PRH geleerd hebben. Ieder trekt zich terug en schrijft uit wat die voelt. Het uitschrijven helpt Vincent te begrijpen waarom hij zich zo kwaad voelt. Hij voelt zich niet gewaardeerd terwijl hij zijn partner een plezier wilde doen door op te ruimen. Yasmine begrijpt waarom ze zich zo slecht gezind voelt. Als Vincent opgeruimd heeft, vindt ze vaak haar spullen niet meer terug. Yasmine heeft graag overzicht en dat komt op de helling te staan.

Vervolgens komen Vincent en Yasmine weer samen en lezen ieder om beurt voor wat ze geschreven hebben zonder elkaar te onderbreken. Door elkaar te beluisteren ontstaat stilaan begrip voor elkaar. Yasmine ziet nu de goede intentie van Vincent en Vincent begrijpt hoe belangrijk het voor haar is om overzicht te houden over waar haar spullen liggen.

Uit deze ervaring hebben beiden geleerd. Yasmine probeert nu meer waardering op te brengen voor wat Vincent doet in het huishouden. Vincent ruimt nog op maar zorgt ervoor om de spullen van Yasmine bijeen te leggen zodat zij ze gemakkelijk terugvindt.

Kateryna hliznitsova ew RSEB Hy O c unsplash

Tips als je deze methode toepast

Om jezelf beter te begrijpen en erover te spreken:

  • Zorg ervoor dat je eerst wat tot rust komt. Als je nog te veel overspoeld wordt door je gevoelens, is het moeilijk af te tasten wat er in jou leeft.
  • Schrijf voor jezelf uit wat je allemaal voelt bij heel deze situatie.
  • Je gevoelens mogen er zijn! Je bent niet verantwoordelijk voor wat je voelt, wel voor wat je ermee doet.
  • Breng een ik-boodschap, het gaat erover hoe jij het gebeuren ervaren hebt.
  • Geef jezelf de tijd om je aan jouw tempo en op jouw manier uit te spreken.
  • Vraag aan je partner je helemaal te mogen uitspreken zonder onderbroken te worden.
Pexels alex green 5699419

Om beter te luisteren naar je partner:

  • Luister met de 2 vragen in je achterhoofd (zie hierboven).
  • Probeer niet-oordelend te luisteren, maar vertrek vanuit de bedoeling te begrijpen.
  • Geef de tijd en de ruimte aan je partner om zich helemaal uit te spreken.
  • Wanneer je partner dingen zegt die volgens jou niet kloppen, besef dan dat dit de manier is waarop die het beleefd heeft.
  • Houd voor ogen dat je partner anders is dan jij.
  • Verbind je met je motivatie om elkaar te begrijpen, om de band tussen jullie te herstellen.

Geef jezelf en je partner de tijd om tot begrip voor elkaar te komen. Besef dat spanningen normaal zijn en nu eenmaal voorkomen in relatie.

Ondersteund door een coach

I Stock 1257915657

Coaching voor koppels

Samen met je partner ga je op gesprek.

Vorming rond dit thema

Blijf op de hoogte

Ontvang artikels over persoonlijke groei, info over onze cursussen en de laatste PRH-nieuwtjes.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief