De weg uit je burn-out begint vanbinnen

Geschreven door  Veerle Troch
Geplaatst op ma 17 april '23
burn-out

Voor mensen uit je omgeving is het vaak zo klaar als een klontje. Je bent thuis, in ziekteverlof en werkt aan je herstel. Voor jezelf is het niet zo makkelijk om te erkennen dat je in een burn-out bent beland. Je vindt het lastig om je hieraan over te geven. Toch is erkenning van je burn-out de eerste stap in je genezingsproces. Wat kan jou daarnaast nog helpen?

Je hebt geen energie meer. Je lichaam is op en vraagt dwingend om rust. Je wil het wel aan jezelf toegeven dat het zo is en toch lukt het niet. Je slaagt er niet in om ‘ja’ te zeggen op je burn-out, om de situatie te omarmen.

Erkenning maakt energie vrij

Je blijft innerlijk vechten en je verzetten, want je leerde toch om flink te zijn en door te zetten? Toegeven aan je burn-out voelt als opgeven. Je ziet jezelf als een slappeling. Je hebt gefaald. Deze overtuigingen verhinderen soms je herstelproces. Pas wanneer je voluit erkent dat het nu zo is, kan er iets in jezelf veranderen. Je laat het vechten los en komt in een nieuwe dynamiek. Je maakt ruimte en energie vrij om de zorg voor je lichaam op te pakken.

Doe kleine, deugddoende dingen

Maar hoe doe je dat, zorgen voor je lichaam en je energiepeil opkrikken? Je batterijen zijn langzaam leeg gelopen. Het vraagt tijd op die opnieuw op te laden. Dit doe je heel voorzichtig. Je lichaam is namelijk je compagnon in je herstel. Voel goed wat jij nu nodig hebt en wat haalbaar is. Leg de lat voor jezelf niet te hoog. Liever traag en gestaag dan te snel. Je wil tenslotte een blijvend resultaat.

Of het nu gaat om wandelen of fietsen, een creatieve bezigheid, lezen, muziek of nog iets anders. Kies voor een activiteit die bij je past. Waar word je blij van, wat geeft je energie? Doe wat goed voelt voor jou, los van wat anderen daar mogelijk van zeggen.

burn-out2

Ligt een oorzaak ook in je persoonlijkheid?

Nu je wat energie hebt gewonnen, kan je aan de slag gaan met naar jezelf en je situatie te kijken. Je kan stilstaan bij je burn-out en zoeken naar de oorzaken. Wat heeft ervoor gezorgd dat je tot dit punt bent gekomen?

Een burn-out is vaak een samenloop van omstandigheden die maakt dat al je krachten zijn uitgeput. Zowel je fysieke, mentale als emotionele. Wat je soms over het hoofd ziet, is dat je persoonlijkheid mee aan de basis ligt. Wie ben je als het gaat over grenzen stellen, ‘neen’ zeggen tegen de ander en jezelf goed genoeg vinden. Doe je wat écht bij je past? Kan je je talenten ten volle benutten? Of ben je opgesloten in je gouden kooi: je wordt goed betaald, maar het werk put je uit?

Een analyse maken van de mogelijke oorzaken laat je dieper kijken naar de bron van je burn-out. Kijk daarna ook welke verandering je aandacht vraagt.

Wijsheid in jezelf

Een burn-out vergt veel van je en even rusten en energie opbouwen om daarna weer door te gaan, helpt je niet fundamenteel vooruit. Het is allicht zinvoller om jezelf beter te leren kennen zodat je valkuilen of de neiging te hervallen kunt herkennen.

Je hoeft die schat aan informatie niet ver te zoeken. Er zit veel wijsheid in jezelf. Soms meer dan je denkt. Wanneer je stilvalt, je naar binnen richt en eerlijk kijkt naar wat er is, zijn daar je antwoorden te vinden. Soms zitten ze wat verborgen, maar ze zijn er wel. Daar kan je op vertrouwen.

Op zoek naar je antwoorden? We helpen je graag.

Ga individueel aan de slag met je coach

I Stock 969048470

Individuele coaching

Je gaat één op één aan de slag met je coach.

Aanbevolen cursussen die je innerlijke kracht verstevigen

Blijf op de hoogte

Ontvang artikels over persoonlijke groei, info over onze cursussen en de laatste PRH-nieuwtjes.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief