Verbonden met jezelf, verbonden met je kind

Geschreven door  Annick Jossa
Geplaatst op ma 27 maart '23
2

Er komt veel op ouders af, er moet zoveel! Hoe zorg je dat je kind ook nog veilig gehecht opgroeit? Goede zelfzorg is van levensbelang. Ik zeg vaak: “In het vliegtuig zet je eerst je eigen zuurstofmasker op en dan dat van je kind.” Zelfliefde, zelfkennis en zelfzorg zijn hierin 3 helpende sleutels.

Het leven van ouders is ontzettend druk: op het moment dat een kind geboren wordt stappen ze als het ware in een rollercoaster. Ze moeten een goede ouder zijn, een goede partner, een goede werknemer en zeker zorgen voor een goede hechting met hun kind.

Voor veel ouders voelt dit zwaar, ze worden onzeker, voelen zich tekort schieten op alle terreinen.

Vanuit deze druk is me-time mogelijk het eerste wat wegvalt. Goed voor jezelf zorgen in combinatie met goed ouderschap leer je nergens. Voor een veilige hechting is net zelfzorg belangrijk. “Als ik mijn zuurstofmasker niet opzet kan ik er niet zijn voor mijn kind.” Als jij je als ouder goed in je vel voelt door af en toe naar de film te gaan, doe dat dan. Je kind vaart er wel bij!

Zonder titel 25 x 16 5 cm 22

Sleutel 1: zelfliefde

Ken jij dat ook dat negatieve gedachten over jezelf in je opspringen, dat je je gaat vergelijken met andere ouders? Je gaat gebukt onder wat allemaal moet. Geef je jezelf regelmatig een schouderklopje? Jezelf als ouders oké vinden is een mooi cadeau aan je kind. Je kinderen hebben er alle baat bij als jij jezelf een goed-genoeg-ouder vindt, als je dat negatief denken over jezelf een halt toe roept.

Zonder titel 25 x 16 5 cm 20

Sleutel 2: zelfkennis

Als je na een drukke werkdag thuis bent en er komen nog een boel gezinstaken op je af, is het goed om tijdens deze avondspits je eigen behoeften, gevoeligheden en grenzen te kennen. Dit helpt om je kind nabij te zijn. Ben je gespannen na een conflict op je werk en komt je kind zeurderig van school thuis, dan helpt het om je bewust te zijn van je eigen spanning en die te scheiden van het moeilijke gedrag van je kind. Zo draagt jezelf kennen bij tot een warme en een veilige sfeer in je gezin.

Zonder titel 25 x 16 5 cm 21

Sleutel 3: zelfzorg

Kan je kiezen om iets voor jezelf of samen met je partner te doen? Je focus ligt op zoveel buiten jezelf: er is je gezin, je partner, je werk. Je inschrijven voor de yogales of gezellig met z’n tweetjes een avondje naar de film gaan zonder je schuldig te voelen, helpt je om elke dag beschikbaar te zijn.

Als we de verbinding met onszelf goed verzorgen kunnen we beschikbaar zijn voor onze kinderen en kunnen ze zich veilig hechten. Het is voor hen de basis om op te groeien tot veerkrachtige mensen die zichzelf durven zijn, die hun dromen durven volgen en waarmaken. En droomt daar niet elke ouder van?!

Cursussen binnen dit thema

Blijf op de hoogte

Ontvang artikels over persoonlijke groei, info over onze cursussen en de laatste PRH-nieuwtjes.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief