Mens worden in de gevangenis

PRH is al jaren actief in de gevangenis. Onze ervaring leert ons dat we als maatschappij moeten stilstaan bij zinvolle detentie en wegen naar herstel.

  • Fotos 30 x 20 cm 3
  • project in de gevangenis
    project in de gevangenis
"Door het werk met PRH in gevangenissen, werken we aan menswording van gedetineerden die zich vaak ontmenselijkt voelen. Ons grote geloof in een positieve kern in ieder mens, laat gevangenen ervaren dat ze meer zijn dan hun feiten. Het doet hen deugd weer als mens en niet enkel als monster te worden gezien."
Machteld Govaerts - Vormingswerker PRH

Naar een herstelgerichte visie

PRH werkt al decennia met gedetineerden in verschillende Vlaamse gevangenissen. De focus binnen het gevangeniswezen verschuift steeds meer naar een herstelgerichte visie: gedetineerden voorbereiden op hun terugkeer naar de samenleving. Een visie die essentieel is voor het verminderen van recidive. Op dit moment zijn de basisvoorwaarden voor vrijlating vooral gericht op praktische zaken zoals huisvesting en werk. Het ontwikkelen van relationele vaardigheden maakt daar weinig deel van uit. Bovendien is het nieuw om zorg te dragen dat gevangenen niet teveel detentieschade oplopen.

Samen stilstaan bij zinvolle detentie

De centrale vraag die in onze samenleving leeft, is: “Hoe kunnen we gedetineerden het beste voorbereiden op hun terugkeer naar de maatschappij?” Hoe zorgen we ervoor dat detentie zinvol is? Dat er gewerkt kan worden aan herstel en dat mensen niet slechter uit de gevangenis komen dan ze erin gingen. Hoe creëren we een samenleving waarin ex-gedetineerden succesvol kunnen re-integreren en een betekenisvolle bijdrage kunnen leveren? Dit zijn belangrijke vragen waar we als maatschappij over moeten nadenken.

Relationele vaardigheden ontwikkelen

Om de kans op recidive te verkleinen, gelooft PRH dat het cruciaal is om te investeren in het ontwikkelen van de relationele vaardigheden van de gedetineerden. Relationele vaardigheden zijn essentiële vaardigheden die te maken hebben met hoe we met anderen omgaan, communiceren, omgaan met spanningen en conflicten, kortom hoe we ‘samen’-leven. Het is vaak in die relationele sfeer dat het bij gedetineerden misliep in het verleden. 

De gevangenis is op relationeel vlak een uitdagende omgeving. Toch is het belangrijk dat gedetineerden de kans krijgen om zich nieuwe manieren van ‘veilig verbinden’ eigen te maken. Dat is zowel van belang voor de tijd ‘binnen de muren’ als voor de terugkeer in de samenleving. 

"In mijn werk binnen de gevangenis heb ik PRH beter leren kennen. Tijdens gesprekken met mijn cliënten hoor ik over hun ervaringen met de PRH-vormingen die in de gevangenis worden gegeven. Ze leren veel over zichzelf, ontdekken hun kwetsbaarheden en leren hoe ze in de toekomst situaties anders kunnen aanpakken. Voor veel mannen zijn de PRH-sessies ware openbaringen. Sommigen denken voor het eerst na over hun gevoelens, wie ze zijn en de mogelijke gevolgen voor anderen. PRH speelt een cruciale rol in de gevangenis en draagt bij aan het zelfbeeld van de mannen."
Mira - Trajectbegeleider in de Leuvense Hulpgevangenis

PRH in de gevangenis

Bij PRH zijn we al decennia actief in de gevangenis, met een blijvende aanwezigheid in Leuven-Centraal en recente uitbreidingen naar andere gevangenissen zoals Beveren, Gent en Leuven Hulp.

Via de vormingen van PRH krijgen gedetineerden inzicht in hun persoonlijkheid en gedrag. Vaak voelen zij zich niet gezien als mens en herleidt tot de feiten die ze pleegden. Gedetineerden ontdekken tijdens de vorming dat er ook in hen een positieve kern schuilt, en dit potentieel motiveert hen om hun gedrag aan te passen.

Bovendien groeit in onze cursussen een grote solidariteit onder elkaar. Dat is uniek binnen de gevangeniscontext. Een sfeer van vertrouwen mogen ervaren, zich gerespecteerd en beluisterd voelen, het is voor velen een geschenk in de eerder onbetrouwbare wereld van de gevangenis.

Meestal geven we er cursus aan mannen. Voor deze mannen is het uitzonderlijk om op zo’n diepgaand niveau te leren en te kunnen uitwisselen over wat ze beleven. Velen hebben nog maar zelden of nooit in hun leven gevoelens benoemd of zich getoond in hun kwetsbaarheid.

"Gedetineerden ontdekken in zichzelf diepere motivaties om gedrag aan te pakken en bij te sturen dat niet overeenkomt met wie ze echt zijn. Dat geeft niet alleen henzelf hoop op een nog betekenisvol leven, maar het brengt ook hoop voor de maatschappij, dat gedetineerden niet altijd slechter uit de gevangenis komen dan ze erin geraken"
Machteld Govaerts - Vormingswerker

Gespreksavond rond zinvolle detentie en herstel

Hoe kunnen we gedetineerden beter ondersteunen bij hun terugkeer naar de samenleving? Dat is de insteek van deze gespreksavond. Op deze avond gaan we in gesprek met specialisten en organisaties die hier concreet werk van maken:

  • Guido Verschueren (ex-directeur Leuven Centraal),
  • Machteld Govaerts (vormingswerker PRH, werkt in de gevangenis),
  • Ilse Van Gorp (aalmoezenier in de gevangenis van Brugge)
  • en Hans Dewindt (beambte van de Brugse gevangenis).
  • Journalist Johan De Crom leidt het gesprek.

Kom luisteren naar hun inzichten, deel jouw mening en laat ons samen nadenken over een maatschappij waarin iedereen een toekomst heeft.