Mens worden in de gevangenis

Geschreven door  Machteld Govaerts
Geplaatst op vr 19 januari '24
lezing over mens worden in de gevangenis

In de aanloop naar Kerstmis, kreeg vormingswerker Machteld Govaerts de kans om tweemaal een nieuwe lezing 'Mens worden in de gevangenis' te geven.

"Door het werk met PRH in gevangenissen, werken we aan menswording van gedetineerden die zich vaak ontmenselijkt voelen", vertelt Machteld. "Ons grote geloof in het wezen in ieder mens, laat gevangenen ervaren dat ze meer zijn dan hun feiten. Het doet hen deugd weer als mens en niet enkel als monster te worden gezien.

"Meer nog: gedetineerden ontdekken in zichzelf diepere motivaties om gedrag aan te pakken en bij te sturen dat niet overeenkomt met wie ze wezenlijk zijn. Dat geeft niet alleen henzelf hoop op een nog betekenisvol leven, maar het brengt ook hoop voor de maatschappij, dat gedetineerden niet altijd slechter uit de gevangenis komen dan ze erin geraken", vertelt Machteld.

"Is het geen taak voor elk van ons om de menswording van de ander te bevorderen? Om de ander te bemoedigen dat keuzes vanuit het diepe geweten mogelijk zijn? Dat heropvoeding, en dus gedragsverandering, mogelijk is en bevrijdend werkt?"

En dat anderen helpen mens worden, ons diep gelukkig kan maken? PRH biedt een uitgelezen instrument om daar mee aan de slag te gaan!

(Beeld: AI Canva)

Blijf op de hoogte

Ontvang artikels over persoonlijke groei, info over onze cursussen en de laatste PRH-nieuwtjes.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief