Heerlijke zomers van minder moeten

Geschreven door  Lutgart Rens
Geplaatst op do 15 juni '23
heerlijke zomer niets doen

Waaraan denk jij als ik ‘zomer’ zeg, vroeg iemand me. Als eerste kwam ik terecht bij de schijnbaar eindeloze zomers uit mijn kindertijd. Aan het gevoel van 'minder moeten' en de ruimte die hierdoor vrijkomt om voluit te leven.

Objectief duurt de zomer nog altijd van 21 juni tot 20 september. Maar mijn zomervakantie is sinds lang ingekort tot een tweetal weken, aangevuld met enkele losse dagen. Te nemen in overleg met de collega’s, want het werk stopt niet. En toch staat de zomer nog altijd voor extra tijd, voor genieten en voor kansen die geen enkel ander seizoen biedt.

heerlijke zomer niets doen

Bij voorkeur is niet alles vooraf ingevuld. Er mag ruimte blijven voor onverwachte ontmoetingen of een last minute afgesproken barbecue, om te luieren in de schaduw van een boom, voor een evenement in de buurt dat ik nu pas opmerk of om een niet al te zwaar boek te lezen. De lange vakantie uit mijn kinderjaren komt daarmee niet terug, maar ‘minder moeten’ raakt wel aan iets van wat ook toen zo aantrekkelijk was.

Minder moeten geeft bovendien opnieuw kansen om bewust aanwezig te zijn met al mijn zintuigen. Het blijft verrassend te zien hoe bomen die enkele maanden voordien nog pronkten met hun fijne blaadjes nu een diepgroen bladerdak vormen. Vogelgeluid klinkt anders dan in het voorjaar. Er is de geur van vers hooi die nog niet in een laboratorium kan nagemaakt worden. De lekkerste aardbeien proef je enkel in dit seizoen. De warmte van de felle zon op mijn huid voelt anders dan een sauna in de winter. Ik ben blij dat ik me er nog altijd over kan verwonderen.

Verwondering ervaar ik ook over mijn levensritme in de zomer. Avondvergaderingen liggen stil. Op mijn werk voelt de sfeer luchtiger. Een buurvrouw die een praatje wil maken, geef ik graag wat meer tijd dan gewoonlijk. En wanneer er na een werkdag een zwoele zomeravond volgt, mogen geplande huishoudklussen wachten op regen.

Dan merk ik plots dat de zomer me energie en zin geeft voor wat zich de komende herfst weer aanbiedt. Maar hij voelt niet als: “Ik moet dingen doen om kracht te hebben voor later.” De zomer biedt vrijheid om voluit te leven, om te ontspannen, om te ontdekken en blij te zijn met wat is.

Lutgart, PRH-vrijwilliger