De kracht van ‘Help’: Zelfzorg in verbinding

Geschreven door  Lutgart Rens
Geplaatst op vr 26 april '24
Zelfzorg in verbinding

Op de radio hoorde ik ze en in tijdschriften las ik ze de voorbije maanden: pleidooien voor minder zelfzorg en meer verbinding. Dit raakte me. Het lijkt alsof zelfzorg en verbinding elkaars tegenpolen zouden zijn. Mijn ervaring is anders.

Lang heb ik gedacht dat ik alles alleen moest kunnen. Maar het voelde niet als zorgen voor mezelf. Het was moeten. Verbinding met anderen ervaarde ik vooral als ik voor anderen zorgde of wanneer ik me engageerde voor een betere wereld. Achteraf bekeken leek het eerder overleven dan voluit leven.

Gelukkig is er intussen heel wat veranderd. Vanzelf ging het niet.

Met een glimlach dacht ik plots aan een quote die ik onlangs opmerkte: ‘Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?’ vroeg de jongen. ‘Help’, antwoordde het paard.” (citaat uit De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy).

Hulp durven vragen is inderdaad een moedige daad.

Als je hulp vraagt, verbind je je met een ander. Je riskeert dat de ander nee zegt. En afgewezen worden is niet leuk. Je twijfelt misschien of je wel recht hebt hulp te vragen, of je niet beter toch alles alleen doet.

Dan kijk ik naar de weg in hulp vragen én hulp durven aanbieden die ik heb afgelegd. Ja, het is mogelijk dat ik afgewezen word wanneer ik om hulp vraag. Maar door hulp te vragen, geef ik iemand anders de kans om te helpen op een manier die bij zijn of haar talenten past. En wanneer ik hulp aanbied, respecteer ik dat de ander de vrijheid heeft om ja of nee te zeggen. Dit is de verbinding die ik waardeer en die voor mij belangrijk is.

Mijn inzet voor een betere wereld gaat door, in verbinding met anderen die dit doel delen. ‘Een betere wereld’ is een breed concept, en ik weet dat mijn mogelijkheden beperkt zijn. Voor mij betekent zelfzorg ook uitzoeken hoe ik het beste van mezelf kan geven, binnen de grenzen die ik heb.

Me verbinden zonder zelfzorg? Het zou niet lukken. Zelfzorg zonder verbinding? Dat lijkt me enkel mogelijk als je op een onbewoond eiland leeft. Laten we, wat mij betreft, zelfzorg dus maar koesteren en ons van hieruit warm verbinden.

Lutgart, PRH - vrijwilliger

Blijf op de hoogte

Ontvang artikels over persoonlijke groei, info over onze cursussen en de laatste PRH-nieuwtjes.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief