Beweging maakt de gewaarwording wakker

Geplaatst op di 14 juni '22
16 vanuit beweging mijn innerlijke kracht quan nguy n 4637 unsplash

“Mensen hebben het soms moeilijk om in contact te komen met hun gewaarwording. Ze voelen zich mentaal vast zitten, dat merken we op cursussen. Via fysieke beweging kunnen ze loskomen uit die verstijving.” Vormingswerkers Patrick en Annick en medewerkers Edo en Nancy popelen bij nieuwe plannen van PRH: deze zomer volgen er twee cursussen die de klassieke schrijfmethode aan dans en beweging koppelen. Alle remmingen los?

Ga deze vakantie gewoon niet op reis of een beetje korter. Je kunt je inschrijven voor een PRH-primeur. Van 30 juli tot en met 3 augustus organiseren we in vormingscentrum K40 de startcursus Vanuit beweging mijn innerlijke kracht ontdekken’ en de cursus Vanuit beweging vrijer worden in mijn levensdynamiek.

In die cursussen wordt niet alleen geschreven en geanalyseerd. Er gaat evenveel aandacht naar dans en beweging, om zo de innerlijke beleving wakker te maken. Dit gebeurt in samenwerking met de dynamische bewegingspraktijk ‘de 5Ritmes’. Annick Jossa, Patrick Jossa, Nancy Harrison en Edo Kesteloot zijn er nu al klaar voor. En voor onze vragen.

Waarom kiest PRH voor een formule met dans en beweging?

Annick: “De specialiteit van PRH is de zelfontdekking. Wij gebruiken de innerlijke wereld om onszelf te ontdekken. We vertrekken daarbij van de gewaarwording in de mens, iets wat hem raakt of wat hij in zich voelt, welke emotie dan ook. Die gewaarwording is een soort ingangspoort naar zijn innerlijke wereld, die hij kan analyseren. Daar heeft PRH een hele methode voor ontwikkeld, om die analyse zelf te kunnen doen. De gewaarwording is daarin het vertrekpunt.”

Levensdynamietk 031
"Vaak zitten we vast, voelen we ons bevroren in onze binnenkant."
Patrick


Patrick: “Klopt. En soms komen mensen niet bij die gewaarwording, ze voelen zich vast zitten. We hebben al in andere cursussen gemerkt dat prikkels kunnen helpen om die gewaarwording los te maken. We geloven er sterk in dat ook fysieke beweging die innerlijke beleving in gang kan zetten. Vaak zitten we vast, voelen we ons bevroren in onze binnenkant. Als je beweegt, kom je mentaal vrij, dan ontdooi je jouw wezenlijke krachten.”

Waarom is ‘de 5Ritmes’ een geschikte partner?

Edo (verbonden aan zowel PRH als de 5Ritmes): “PRH en de 5Ritmes zitten in dezelfde stroming. Het gaat om het niet veroordelen van je beleving, maar ze juist toelaten en er uit leren. De 5 opeenvolgende ritmes - Vloeiend, Staccato, Chaos, Lyrisch en Verstilling - helpen je dat proces te doorlopen. Ze hebben hun eigen types bewegingen. In Vloeiend leer je waar te nemen wat op je afkomt, je verzamelt wat in je leeft zonder dat te veroordelen. In Staccato brengen we een orde aan, de bewegingen zijn erop gericht om te verduidelijken: wat voel ik eigenlijk en hoe drukt mijn lichaam dit uit?”

"Wat we in de 5Ritmes doen, gebeurt ook op een PRH-cursus: toelaten, ordenen, doorleven, opveren en integreren."
Edo

“Dat laat toe om in de Chaos-fase de zaken weer wat los te laten en in een ander perspectief te zien, het gaat over omgaan met zaken buiten je controle. In het Lyrische pluk je de vruchten van wat je in die Chaos hebt ontdekt: je kan gaan proeven van vrijheid en je komt in een toestand waarin je moeiteloos mee kan gaan. Bij Verstilling overlopen we alles wat we beleefd hebben nog eens om tot een integratie te komen. Wat we hierin doen, gebeurt ook op een PRH-cursus: toelaten, ordenen, doorleven, opveren en integreren.”

Zonder titel 148 x 987 mm 148 x 98 7 mm 2

Patrick: “Het lichaam maakt integraal deel uit van onszelf. PRH en de 5Ritmes vinden elkaar in hetzelfde doel: het potentieel van de mens vrijmaken, zodat hij vrijer in de wereld staat en aan de maatschappij kan bijdragen. Vergeet niet dat alles wat we beleven eerst via het lichaam binnenkomt en zich daar vastzet. Het lichaam heeft een geheugen.”

Annick: “Beweging helpt ook om opnieuw de vrijheid te vinden en jezelf te versterken. Wat ik fysiek beleef, blijft langer in mijn bewustzijn zitten en wordt deel van mezelf. Ik ben mijn lichaam.”

Hoe ziet die zomercursus er dan uit?

Annick: “Op elk ritme gaan we twee keer dieper in en de cursisten krijgen telkens een TPA (tijd voor persoonlijke analyse) die daar thematisch bij past en die een verdieping brengt bij wat bij het dansen al loskomt. Met de TPA schrijf je met je volle bewustzijn uit wat je net beleefd hebt of nog voort aan het beleven bent.”

Nancy (lesgeefster 5Ritmes):“Dat dansen is ook niet zomaar wat vrij ontspannen of instructies opvolgen over hoe je precies moet bewegen. We begeleiden het dansproces wel, zodat je geleidelijk aan hindernissen losmaakt en je leven weer herwint, terwijl je dicht bij jezelf blijft en bij wat er in je leeft.”

Cursussen 'PRH en de 5Ritmes'

Zoek een cursus in de kalender

De cursussen die binnenkort starten.
Een cursus zoeken in een bepaalde periode.
Een cursus zoeken in jouw regio.

Kalender cursussen