Je behoeften leren kennen en vervullen: niet altijd gemakkelijk

Geschreven door  Katelijne Verduyn
Geplaatst op do 28 september '23
wat wil je, wat heb je nodig als zelfzorg

Planten hebben water en zonlicht nodig om te groeien. Ook als mens heb je behoeften die om antwoord vragen. Als je ze te weinig verzorgt, raak je uit balans. Die behoeften zijn zowat overal in je persoon aanwezig. Het is een hele klus om ze te ontdekken en er zorg voor te dragen maar het kan. Je moet er dan wel aandacht voor hebben en soms hulp durven inschakelen van anderen. We helpen je op weg.

Leer je behoeften kennen

Leer je behoeften kennen

Je bent geboren in je lichaam. Als het gezond is, levert het je de nodige energie voor wat jij wil ondernemen in je leven. Enkele behoeften van je lichaam ken je wel en je vervult ze mogelijk al. Je weet hoeveel slaap je nodig hebt, wat je best eet om kracht op te doen. Je beoefent je favoriete sport. Je zorgt voor je gezondheid op de manier die bij jou past. Je kan je afvragen: Wat heb ik nog nodig om me goed in mijn vel te voelen?

Je hebt ook een gevoelswereld die levendig is en zich in verscheidene toestanden kan bevinden. Het kan kalm of opgewonden zijn, blij of eerder droevig. Je gevoelens zijn er en ze wensen beluisterd te worden. Wanneer je heel blij bent, verlang je erover te vertellen, ben je opgewonden om het te delen. Als je verdrietig bent en iemand troost je, dan doet dat deugd. Het helpt je gevoel terug in evenwicht te brengen. Uit ervaring weet je vaak wat daarvoor bij jou werkt en wat niet, maar soms heb je verder op zoek te gaan.

Je verstand wil begrijpen, nieuwe dingen leren, vooruitgaan in zelfkennis. Het heeft de behoefte om de realiteit te begrijpen. Zowel die van de situatie rondom je als die van je innerlijke wereld. Wanneer je baas een beslissing heeft genomen, wil je er de logica van inzien. Of je wil begrijpen waarom je je enthousiast voelt of wat maakt dat je er niet mee kan instemmen. Misschien heb je behoefte aan extra inzicht zodat je de samenhang kan zien. Wat helpt je om dingen beter te begrijpen?

Misschien zijn je behoeften die te maken hebben met wat voor jou wezenlijk is, het belangrijkst. Als je houdt van gezelligheid en sfeer, dan wil je dit kunnen beleven. Je organiseert een feestje met vrienden en familie en het wordt een gezellige boel waarvan je helemaal oplaadt. Je houdt immers van gezelligheid en je kan je gastvrijheid helemaal uitleven. Je voelt je leven. Je kan jezelf zijn, want dit past bij wie je in wezen bent. En dat heeft elke mens nodig. Wat wil jij graag doen en beleven?

De eenvoudige vragen “Wat heb ik nu nodig?” en “Wat zou nu goed zijn voor mij?” wijzen je de weg naar wat je behoeften zijn.

Geef antwoord op je behoeften

Als je een behoefte op het spoor gekomen bent, komt het erop aan er een passend antwoord op te geven. Hier zijn enkele tips:

 • Accepteer dat je die bepaalde behoefte hebt. Gewoon, omdat je een mens bent met je natuurlijke en specifieke behoeften. Een milde houding kan je hierbij helpen.
 • Sta stil bij de manier waarop je aan je behoefte zou kunnen voldoen.
 • Besef dat er meer dan één mogelijk antwoord op je behoefte bestaat. Even nadenken en je hebt een aantal opties.
 • Kies vervolgens datgene wat op dit moment juist en haalbaar is.
 • Ga ervoor!
 • Je kan zélf heel wat ondernemen. Als je weet dat het goed voor je is om driemaal per dag stil te vallen bij je ademhaling, kies er dan voor. Als je voelt dat je lichaam deugd zou hebben aan beweging na een hele dag zittend werk, ga er dan op in. Wandelen, lopen, fietsen, dansen of …. Waarom zou je dat niet doen?
schakel hulp in, wie kan mij helpen© Pexels orhan pergel 18386481

Hulp inschakelen

Er zijn ook behoeften die je niet zelf kan vervullen. Je hebt er een ander voor nodig. Als je bijvoorbeeld iets niet begrijpt, heb je behoefte aan uitleg. Of als je iets niet alleen kan, omdat je er de fysieke kracht niet voor hebt, heb je iemand nodig die jou daarin bijstaat. Wie kan jou helpen? En wat heb je precies nodig? Duidelijk communiceren is belangrijk. Je behoefte uitspreken is deel van jouw zelfzorg. Je zal vervolgens wel merken in welke mate de ander iets voor jou kan betekenen.

Mogelijke hindernissen

Misschien lukt het niet zo vlot om antwoord te geven op je behoeften of om hulp in te schakelen om ze te vervullen. Er liggen inderdaad wat hindernissen op de loer. We sommen er enkele op:

 • Je kent je behoeften onvoldoende.
 • Je vindt dat een ander uit zichzelf moet aanvoelen wat je nodig hebt en er bovendien aan tegemoet moet komen. Je legt de verantwoordelijkheid dan bij een ander.
 • Je bent nog niet vertrouwd met het idee dat je behoeften verzorgen nodig is voor je welbevinden en zelfrealisatie.
 • Je minimaliseert je behoeften en hebt de neiging ze weg te wuiven.
 • Je durft een ander niet om hulp vragen.
 • Je ervaart een te grote behoefte ten opzichte van een bepaalde persoon of in een bepaalde situatie waardoor je te eisend bent.

Als je dit herkent, kan je beroep doen op een PRH-coach die je verder op weg helpt. Maar dat vraagt net dat je je behoefte aan hulp herkent en erkent.

Jij bent aan zet

Je bent uniek en je behoeften zijn dat ook. Leren uit je ervaringen en je openen voor wat je beleeft, geeft een schat aan informatie. Als je opkomt voor je behoeften, geef je jezelf wat je nodig hebt om optimaal te leven. Zo bloei je open als mens.

Vorming rond dit thema

Onze natuurlijke behoeften leren kennen, kan soms een hele zoektocht zijn. In deze navorming ga je die uitdaging aan. Gedurende 6 maanden verdiep jij je samen met anderen in jouw behoeften.

Hulp nodig?

Je behoeften leren kennen… dat is niet altijd gemakkelijk. Hierbij hulp vragen is heel gewoon. In een gesprek kun je bijvoorbeeld een onheldere behoefte verder uitdiepen. Onze coaches staan voor je klaar om je in dit thema verder te helpen.

Naar de PRH-coaches Over PRH-coaching

Blijf op de hoogte

Ontvang artikels over persoonlijke groei, info over onze cursussen en de laatste PRH-nieuwtjes.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief