7 inspirerende tips voor ouders

Geplaatst op ma 22 mei '23
opvoeding: zelfvertrouwen bij kinderen

Van 16 tot 23 mei zetten we alle ouders, plusouders, grootouders, pleegouders, begeleiders, opvoeders, hulpverleners, … in de spotlights. Iedere dag van de week geven we een inspirerende tip voor alle ouders en opvoeders.

tip 1 opvoeding: geef jezelf een compliment© Carl Billen

Tip 1: Geef jezelf als opvoeder een compliment voor alles wat je doet!

Richt je vandaag op het positieve in jezelf. Benoem je kwaliteiten en doorvoel ze. Laat het gevoel toe van ‘Ik ben tevreden met mezelf, ik ben goed genoeg”.

Dat stilstaan bij jezelf is geen kwestie van uren en dagen. Het gaat om het kiezen van korte momenten, van rustpauzes in je dag waarin je je blik richt op het positieve in jezelf en op wat jij nodig hebt. Verbinding maken met jezelf zet je in de juiste startblokken.

Tip 2 opvoeding: fouten maken is oké© Carl Billen

Tip 2: Kijk mild naar je kind. Je weet dat fouten maken mag.

We leven in een erg prestatiegerichte maatschappij waardoor we soms al eens vergeten dat frustraties en tegenslagen bij het leven horen. We kunnen erg streng zijn voor onszelf, weinig marge laten voor foutjes. En vaak sijpelt dit ook door in onze opvoeding.

Maar kinderen en tieners hebben behoefte aan mislukkingen, aan teleurstelling en imperfectie: gemorste drankjes, gebroken glazen, geschaafde knieën, te laat komen op school, ruzie met vrienden… Om te ervaren dat ze dit aankunnen, dat het slechte gevoel ook weer verdwijnt, om op zoek te gaan naar een oplossing... Wees dus mild, zowel voor jezelf als voor je kind.

Tip 3 opvoeding:© Carl Billen

Tip 3: Kijk wie je ontmoet vandaag. Zeg iets goeds over hen.

Geef aandacht aan het positieve in de mensen rondom je. Iedereen heeft zijn of haar specifieke eigenheid of kern. Daarin gezien worden geeft kracht en schept verbinding. We hebben elkaar nodig, we zijn afhankelijk van elkaar. Als we dat kunnen onderkennen en ruimte geven -met mildheid voor elkaars tekortkomingen en beperkingen- dan kunnen we elkaar nog meer voeden en een gemeenschap zijn waarin opvoeden samen gebeurt, met hart en ziel voor elkaar.

opvoeding: zelfvertrouwen bij kinderen© Carl Billen

Tip 4: Luister achter de woorden hoe het écht gaat.

Wat vertelt mijn kind mij? Soms zijn het woorden met een onderliggende boodschap of behoefte. Door fysiek en emotioneel beschikbaar te zijn wanneer je kind iets vertelt, lukt het beter om de onderliggende betekenis van de woorden te begrijpen.

Zo hoor je niet alleen wat je kind vertelt maar wordt je ook meer en meer bewust van wat je kind echt nodig heeft.

week van de opvoeding

Tip 5: Doe iets samen en versterk de band tussen elkaar.

Investeer in de relatie met je kind. Met liefdevolle aandacht beschikbaar zijn voor je kind maakt verbinding mogelijk. Aandacht krijgen van je ouders is een behoefte, naast lekker eten, speelgoed, een warm bed. Je kind wil graag ervaren dat je er voor hem bent en dat het gewoon mag zijn wie hij of zij is.

Als je kind ervaart “mama/papa is er voor mij” en voelt “ik ben oké zoals ik ben”, dan voelt het een onvoorwaardelijke liefdevolle beschikbaarheid die basis is om verbinding met zichzelf en anderen mogelijk te maken.

week van de opvoeding

Tip 6: Geniet, het mag. Je bent een fantastische ouder!

Het leven van ouders is ontzettend druk: op het moment dat je kind geboren wordt stap je als het ware in een rollercoaster. Je moet een goede ouder zijn, een goede partner, een goede werknemer en zeker zorgen voor een goede hechting met je kind. Voor veel ouders voelt dit zwaar, ze worden onzeker, voelen zich tekort schieten op alle terreinen. Vanuit deze druk is zelfzorg mogelijk het eerste wat wegvalt.

Goed voor jezelf zorgen in combinatie met goed ouderschap leer je nergens. Voor een veilige hechting is net zelfzorg belangrijk. Als jij je als ouder goed in je vel voelt door regelmatig iets alleen voor jezelf te doen, doe dat dan. Je kind vaart er wel bij!

Week van de opvoeding

Tip 7: Durf spreken over je opvoeding, het maakt je lichter. Samen kan je meer aan.

Tijdens een PRH-cursus merken we dit zo vaak: ook andere ouders zijn voortdurend zoekende, opvoeden is immers een heus avontuur! Door te praten en te luisteren krijg je een gevoel van solidariteit: we staan er niet alleen voor. Opvoeden is een onmogelijke taak om in je eentje te doen. We hebben allemaal nood aan een netwerk rond ons.

We leven in een land met vele mogelijkheden. We moeten de toegang tot al die mogelijkheden kunnen vinden en ook onderscheiden wat haalbaar en realistisch is. Dat vraagt om bewustwording: wie ben ik, wat wil ik, maar ook om durf: durven vragen, durven en kunnen kiezen, durven bestaan. PRH helpt je hierbij graag op weg!

Workshops en cursussen rond opvoeden

Laat je verder inspireren

Nieuw leven 10

Thema: Opvoeden, een samenspel tussen mijzelf en mijn kind

Op deze themapagina verdiepen we ons in de verbinding met jezelf en met je kind. En hoe je kan leren meer naar je innerlijke kompas te luisteren.