fbpx Uit de oude doos | PRH

U bent hier

"Geen idee waarom ik een vuilbak over mijn hoofd heb."
Onze collega Lieve Smets vertelt: "Deze foto dateert van juni '96. Ik was in '93 vormingswerker geworden en ging drie jaar later mee naar la Puye (Frankrijk), waar toen de internationale PRH-bijeenkomsten doorgingen. We waren in '96 met enkele nieuwkomers op die internationale meeting: Maarten Cuyvers, Ludo Loyens, Jean-Michel Anot en ik. Op de laatste avond, een feestavond, hebben wij met de nieuwelingen een act gedaan, waarbij ik de lucht in 'mocht' (vraag me niet meer waarom?), met een vuilbak over mijn hoofd (vraag me ook niet meer waarom?). Over de inhoud van de act kan ik dus niets meer kwijt. Wat me wel bij blijft, is dat ik niet van die stoel getuimeld bent en dat de jongens van toen best wat armkracht hadden!"

 


 

Dit is André Rochais, de grondlegger van PRH.
Deze Fransman werd geboren in 1921. Aanvankelijk is hij onderwijzer, daarna directeur van een school. Later studeert hij filosofie en theologie en organiseert cursussen rond politiek, economie, internationale relaties en psychosociologie. Die cursussen kennen vanaf het begin een groot succes. André Rochais start een eigen onderzoek naar de mens en zijn groei. Zo komt stelselmatig  een verklarend systeem van de mens-in-groei te voorschijn. Zijn pedagogische gave doen hem zoeken naar alles wat een persoon kan helpen om zichzelf te kennen, zich in handen te nemen, zich te bevrijden van wat hem hindert om te bestaan in overeenstemming met zijn persoonlijkheid en zijn diepe geweten.  Zo ontstaan de eerste vormingscursussen gericht op zelfkennis. Vanwege het succes van zijn cursussen richt hij in 1971 een organisme voor vorming en onderzoek op dat de naam PRH (Personnalité et Relations Humaines) krijgt. 

 


 

Benieuwd naar nog meer pareltjes uit ons PRH-archief? Met ieder e-zine plaatsen we hier een nieuwe foto. Krijg je ons e-zine nog niet? Vul dan hier je gegevens in!