Delen op facebook
De feestdagen komen eraan. Al in oktober verstoorde een vrouw mijn saunarust toen ze op luide toon aan haar buurvrouw vroeg of ‘zij al wist wat ze gingen doen met de feestdagen.’ Elke keer weer voel ik een soort van ‘weerstand’ tegen heel die georkestreerde mallemolen. We MOETEN mee feesten en we moeten dat liefst doen zoals de boekskes dat voorschrijven; met die kapsels, in die outfits, … En we leren ook welke crèmes onze huid nog een instant lift geven om de ster van de avond te zijn.

Feesten doe je als je iets te vieren hebt. Vieren en feesten zijn daarom misschien wel synoniemen. Je viert verjaardagen allerhande; je viert als je geslaagd bent voor je examens of als de uitslag van een onderzoek het gewenste nieuws brengt of als er een kindje wordt geboren. Tegenwoordig zijn er ook al ‘bayshowers’ waarbij de aanstaande moeder in de bloemetjes wordt gezet en vieren we Halloween in griezelige pakjes. Het lijkt wel of er steeds meer feesten komen overgewaaid.

Al dit feestgedruis ontlokt bij mij steeds de bedenking: hoe bewust wordt er gefeest? Is het een verplicht nummer of een traditie waaraan je meedoet zonder je nog bewust te zijn van de oorspronkelijke betekenis, zonder enige feestvreugde te voelen?

Want feesten heeft met vieren te maken. Je viert iets; je bent blij om/met iets. Je wil iets eren, honoreren, herdenken, gedenken. Vaak druk je ook dankbaarheid uit en vreugde om hoe het gelopen is. En het zijn deze ‘innerlijke bewegingen’, deze ‘sprankels’ van leven die we willen ‘bezegelen’ en liefst samen met mensen die ons dierbaar zijn. Het geeft een extra waarde aan de feestvreugde als je die kan delen. Gedeelde vreugde verbindt. En vaak komen er dan bubbels op tafel. Alsof zij iets van de innerlijke vreugdeplofjes veruitwendigen. En lekker eten ook. En soms kopen we een cadeautje om iets van onze blijheid en waardering te tonen. Om de ander blij en gelukkig te maken. Wat is feesten en vieren toch fijn als het zo beleefd kan worden. Zo heel bewust.

Voor diegenen die erg opzien tegen een feest kan het misschien helpen om op voorhand (al schrijvend?) even stil te staan bij wat je het feestvarken toewenst of wat je met sommige genodigden wil delen. Dat kan helpen om de kramp van de verplichting los te laten die vaak een bevroren gevoel als gevolg heeft en stereotype, vriendelijke reflexen.  

En als je geen ‘feestbeest’ bent, is het goed om je eigen manier van ‘vieren’ te vinden. Misschien volstaat het voor jou om een tijdje in stilte dankbaar bij je blijheid om een heuglijke gebeurtenis te vertoeven. Of uit te schrijven hoe het voelt in jou. En misschien doe je dat wel in een mooi schriftje waarin je alle fijne momenten waarin je oprecht blij was, verzamelt. Een schriftje waarin je ‘het leven’ in jou in al zijn facetten woorden geeft. Want misschien heeft vieren en feesten toch altijd te maken met een blijheid, een vreugde om het leven in ons en om ons heen dat overwint, dat geweest is, dat zich toont.

We wensen je warme en oprechte feestdagen toe! 


★ ☆ ☆
Heb je blije, vreugdevolle momenten in je leven? Welke? Wat maakt jou blij? 

★ ★ ☆
Neemt vieren een plaats in in jouw leven?  Welke dingen zijn voor jou aanleiding om te vieren?  Op welke manier vier je dan? Voel je je daar tevreden over?

★ ★ ★
De feestdagen komen eraan.  Hoe beleef jij ze? Je kan je beleving neerschrijven.   Kan je de feestdagen op jouw manier vorm geven?  Kan je er op jouw manier zin aan geven?

Ging jij aan de slag met deze vraagjes?  We horen graag wat dit werk jou oplevert. Bezorg ons jouw getuigenis via ezine@prh.be

PRH VOOR OUDERS

De website voor ouders van PRH is helemaal vernieuwd.  We zijn heel trots op deze nieuwe webstek: www.prhvoorouders.be

DE WARMSTE WEEK

De acties voor de IAAR (Internationale Associatie André Rochais) draaien op volle toeren!  
In het kader van de  overkoepelende actie ‘Pralines for Life’ werden al 8000 pralines verkocht. Wauw!  Dank je wel aan alle verkopers én snoepers.
Daarnaast is het hartverwarmend dat her en der acties werden opgezet:
  • Een avonddrink op het MPV-weekend van PRH
  • Een klankschalenconcert in Brugge
  • Cadeautjes for life op de kerstmarkt in Zandhoven
  • Kinshasa Kids in Wetteren 
  • Workshop juwelen maken 9/12 in Melsele
Je kan nog meedoen!
 

PRH - Persoonlijkheid en Relaties © 2017

Otto Veniusstraat 15
2000 Antwerpen
T +32 3 226 53 25
info@prh.be