Bekijk deze nieuwsbrief in je browser
Deel deze nieuwsbrief op facebook
Ik zou een artikel voor het e-zine schrijven over ‘vakantie’. En uitgerekend hier, op vakantie, krijg ik van L een mailtje om me eraan te herinneren dat er over veertien dagen een ontwerpje van mij verwacht wordt. Net nu ik in volle vakantiemodus ben. Dat komt goed uit. En tegelijkertijd zorgt het voor vakantiestress. Wat zet ik erin? Dat is misschien waarover ik het in deze brief moet hebben: stress en druk en loslaten en ‘zijn waar je bent’.

Ik merk dat in gedachten bezig zijn met het onderwerp van dit e-zine, me toch wat wegtrekt uit het ont-spannen vakantiegevoel. En ook hier nu tikkend op mijn laptop met de deadline voor ogen … En ik probeer me te ‘zetten’ in: ‘nu heb je er rustig de tijd voor, probeer rustig te laten komen wat er komt, zie de zee en de ‘zee van tijd’ die je nu hebt. En dat helpt. Ik leun achterover tegen het kussen op mijn zetel, neem mijn laptop daar waar hij hoort, op mijn ‘lap’, en ik merk dat ik al veel rustiger word. Voelt al veel beter dan de krampachtige voorovergebogen houding. Ik hoor de vogeltjes in de tuin, voel de stilte en de rust, de zonnige dag, zie de golfjes zilverig flikkeren op de zee, de schiereilanden in de verte die iets van een eeuwige rust uitstralen, … Een wereld van verschil.

Het is dat wat ik de afgelopen dagen volop heb geprobeerd te doen: daar te zijn waar ik ben. Me via mijn zintuigen te laten doordringen van de plek waar ik ben. En te kijken met ogen die alles voor ’t eerst zien. Ik merk hoe namen van plaatsen en kunstwerken en kunstenaars, me vaak ‘vastzetten’ en als ik ‘loslaat’ wat daarover in mij ‘opgeslagen’ is, ik veel oorspronkelijker kan kijken en voelen. Het brengt me veel meer bij verwondering en ja, oorspronkelijkheid. Los van waardeoordelen, vooroordelen, …

En de heerlijke zuivere zuiderse lucht opsnuiven, de warmte van de zon voelen op mijn huid, de streling van de wind, het geluid van de eeuwige branding, … dit alles brengt me in het hier nu. Brengt me bij rust in mij, bij zijn, bij genieten met mijn zintuigen, bij blijheid, intens leven, geluk, dankbaarheid ook, mildheid, bewondering voor de schepping, …

Eigenlijk gaat het om ‘bewust zijn’. Niet afdwalen met mijn verstand en me er bewust van zijn als ik dat wel doe. En er is niks mis met dat ‘denken’. Onze hersenen doen waarvoor ze gemaakt zijn, hoorde ik iemand zeggen. Dus met veel mildheid, met mateloze mildheid, mijn bewustzijn, mijn kijken, terugbrengen naar het nu, naar mijn ademhaling, naar mijn lichaam. Elke keer weer. Zo gaat dat, zo zit dat met ons verstand. En dan maar genieten van te zijn in het hier en nu.

En toch, zo merkte ik, hoef je niet weg te trekken om dit te ervaren. Ook thuis, in mijn tuin, enkele dagen later, voelde ik me ‘vervuld’. Het gefluit van de merel, de geur van de seringen, de zon op mijn huid, …. ze brachten me volop in het nu. 


★ ☆ ☆
Wat betekent voor jou 'vakantiegevoel'?
'Zijn waar je bent': is dat iets voor jouw vakantie? 

★ ★ ☆
Wat zou jij kunnen doen om - thuis of op vakantie - meer te ‘zijn waar je bent’?
Welke stap kan je daarvoor alvast zetten?

★ ★ ★
Geef je over aan een tijd om je naar binnen te richten en te zijn in het hier en nu.  Kies daarvoor een weldoende plek uit. Pluk daarna de vruchten door uit te schrijven wat deze tijd je brengt.
Zin om dit ook op vakantie eens te doen?

Ging jij aan de slag met deze vraagjes?  We horen graag wat dit werk jou oplevert. Bezorg ons jouw getuigenis via ezine@prh.be

MIJN LICHAAM, TOEGANG TOT MIJN INNERLIJKE WERELD


Alles wat je meemaakt, beleef je bewust of onbewust via je lichaam. Door met lichaamsoefeningen en opdrachten in de natuur, stil te staan bij wat je in je lichaam gewaarwordt, krijg je meer voeling met wat in je leeft. Je leert je beleving benoemen en analyseren, je doet nieuwe inzichten op en je komt meer in contact met jezelf.   

DE WEG VAN MIJN WEZEN... NAAR EEN MÉÉR IN MEZELF 


Het is een oerverlangen in elke mens om in relatie te gaan staan met wat hem overstijgt, of die overstijgende kracht nu ervaren wordt als een 'iemand' of als 'iets'. Mensen zoeken een weg om te kennen wat ongekend is, om contact te vinden met wat aan het begin en het einde ligt van alle leven.  

MEER VORMING VOOR GEDETINEERDEN

PRH geeft al jaren vorming in de gevangenis van Leuven-Centraal.  In april startte collega, Machteld Govaerts, ook vorming in de gevangenis van Gent. Later dit jaar breiden we nog uit naar de gevangenis van Oudenaarde. Deze bijkomende vormingen zijn o.a. de vrucht van de samenwerking van PRH en De Rode Antraciet.

NIEUWE SAMENWERKINGSVERBANDEN

We zijn blij dat steeds meer organisaties hun weg vinden naar PRH en ons inzetten voor een vorming binnen hun werking. Naast de tientallen samenwerkingsverbanden die al lopen, werden sinds januari deze organisaties partners van PRH:
 • VTB-Kultuur - Kalmthout
 • OCMW - Kontich
 • Okra - Kruibeke
 • Psychiatrisch Ziekenhuis Asster - Sint-Truiden
 • LDC Den Heuvel - Tessenderlo
 • KVLV - Gierle
 • KVLV - Bevel
 • De Keeting (Vereniging waar armen het woord nemen) - Mechelen
 • deMens.nu - Antwerpen
 • Opvoedingswinkel - Brasschaat
 • Opvoedingswinkel - Antwerpen
 • Kind & Gezin
 • Gemeente Kalmthout

PRH - Persoonlijkheid en Relaties © 2017

Otto Veniusstraat 15
2000 Antwerpen
T +32 3 226 53 25
info@prh.be


Je kan je uitschrijven op deze e-zine door een mail te sturen naar info@prh.be