Bekijk deze nieuwsbrief in je browser
Deel deze nieuwsbrief op facebook
Ruim 1,8 miljoen jongeren en volwassenen engageren zich in België als vrijwilliger. Samen presteren ze evenveel uren als 130.000 voltijdse werknemers. Ze doen dit gratis en zonder verplichting . De week van de vrijwilliger brengt al die inzet terecht onder de aandacht.
 
Wat motiveert vrijwilligers?
In gesprek met vrijwilligers hoor je verschillende reacties: '”Ik doe dit gewoon graag.” “Het is plezant om samen met de andere leiders en leidsters een goed kamp te geven aan de kinderen. Ik leer ook veel bij dat ik later in mijn job zal kunnen gebruiken'' “Ik ben met pensioen en ik wil nog iets nuttigs doen. Zonder vrijwilligers kunnen de bewoners van het bejaardenhuis niet gaan wandelen.” “In mijn job voer ik vooral administratieve taken uit. Als bestuurslid kan ik meedenken en samen met onze bestuursploeg iets opbouwen.” “Ik werd gevraagd om één keer te helpen en ik ben het blijven doen. Het hoort precies bij mij.”...Dit zijn maar enkele motivaties die vrijwilligers laten klinken. Vaak staan ze er niet bij stil. Ze doen het gewoon.
 
En toch: wanneer vrijwilligers de tijd nemen om te reflecteren over de vraag: 'Waarvoor doe ik het?' dan beginnen ze zich te realiseren dat ze met hun vrijwillige inzet iets van het beste van zichzelf geven. Capaciteiten die ze elders nog niet of niet meer kunnen inzetten, krijgen een kans om tot leven te komen. In vrijwilligerswerk beleven mensen vaak de waarden die hen ten diepste raken. Denk maar aan solidariteit met wie zwak staat, liefde voor kinderen of respect voor het milieu. 

Motivatie vraagt aandacht
Vrijwilligerswerk houdt meestal in dat je samenwerkt met anderen. Dit vraagt altijd een zekere aanpassing aan de groep. Dat kan frustraties met zich brengen, bijvoorbeeld wanneer jouw grondig uitgewerkt voorstel wordt verworpen of wanneer spanningen tussen groepsleden ontstaan.  Sommige vrijwilligers voelen zich ook  overvraagd. Verder kan er sleur komen op een engagement. Of het wordt moeilijker te combineren met bijvoorbeeld het familiaal leven.
 
Wanneer je als vrijwilliger aanvoelt dat er iets niet klopt met je inzet , ga je dit  best niet uit de weg. Het zou niet goed zijn dat je gezin of je gezondheid lijden onder jouw inzet. Als vrijwilligerswerk een last wordt voor jezelf, dan ondervinden ook de mensen voor wie je je inzet en je collega-vrijwilligers daar na verloop van tijd  negatieve gevolgen van.
 
Wat kan helpen ?  Zoek voor jezelf een antwoord op de vraag: 'Waarvoor doe ik het?' Misschien kom je dan tot het besluit dat het tijd is om afscheid te nemen. Toch is de kans reëel dat je antwoord opnieuw je drive naar boven brengt. Dan kan je creativiteit opnieuw stromen. Je kunt je opnieuw gemotiveerd voelen om onvermijdelijke frustraties te dragen en eventueel om op tijd nee te leren zeggen. Of je kunt stilstaan bij je beleving van spanningen en zoeken hoe je er anders mee kan omgaan.
Wanneer jij je activiteiten met meer voldoening beleeft, zal dit afstralen op de mensen met wie je werkt.
 
De draagwijdte van vrijwilligerswerk is niet te onderschatten
Vrijwilligers weten voor wie ze in actie komen. Het is goed om te beseffen dat de impact ruimer is dan de persoon of de groep waarvoor je je engageert. Enkele voorbeelden kunnen dit verduidelijken.
 
Een straatbarbecue is een gezellige activiteit voor de buren. Doordat ze elkaar beter leren kennen, is de kans groot dat ze ook een beroep zullen doen op elkaar wanneer ze hulp nodig hebben. Vrijwilligers die samen met anderstalige nieuwkomers Nederlands oefenen, dragen bij tot een betere integratie van de nieuwkomers. Dat is positief voor de hele gemeenschap, niet alleen voor de nieuwkomer zelf.
Kortom, als je vrijwilligerswerk doet, draag je bij tot een warmere samenleving.


Benieuwd naar hoe dit thema in jou leeft?  Je kan uit onderstaande vragen een keuze maken en zo met dit artikel aan de slag gaan.

★ ☆ ☆
Wat doet het mij als ik lees dat bijna 2 miljoen mensen zich in België vrijwillig inzetten voor iets waar ze in geloven? 

★ ★ ☆
Is vrijwilligerswerk iets voor mij?
Zo ja, is er een stap die ik kan zetten om vrijwilliger te worden?

★ ★ ★
Wat motiveert mij in mijn vrijwilligerswerk?
Welke unieke aspecten van mezelf zet ik erbij in?

Ging jij aan de slag met deze vraagjes?  We horen graag wat dit werk jou oplevert. Bezorg ons jouw getuigenis via ezine@prh.be

INTERACTIEVE LEZING 'VRIJWILLIGER JIJ MAAKT HET VERSCHIL'


Het kan deugd doen om met een groep vrijwilligers stil te staan bij de betekenis van hun inzet voor anderen en voor zichzelf. De interactieve lezing is 'Vrijwilliger, jij maakt het verschil' gemaakt op maat van vrijwilligers die PRH niet kennen.  

CONSTRUCTIEF SAMEN


Overal waar je met anderen samenleeft, kom je in groepen terecht waarin je moet functioneren. In elke groep spelen zich processen af. Elke persoon heeft zijn eigen verlangens en behoeften en in een groep komen die allemaal samen.

ENTHOUSIAST IN HET LEVEN


Welke zin en welke onzin kom ik vandaag tegen? Wat je zinvol vindt, maakt je enthousiast en geeft je energie. Vaak is dit ook je bijdrage aan onze samenleving en kan het veel betekenen voor anderen rondom jou. Er is ook onzin waar je momenteel misschien niets kan aan doen. 

MIJN PERSOONLIJKE MISSIE  


Je goed voelen en je ontplooien in wat past bij wie je bent: daarin helpt deze cursus je vooruit. Je maakt de geschiedenis van de belangrijke keuzes die je in je leven hebt gemaakt en zo kom je op het spoor van wat voor jou essentieel is. 

IAAR EVENT

Wanneer: Zaterdag 22 april 2017, van 14 tot 17 u.
Waar: PRH-Vormingscentrum, Otto Veniusstraat 15, Antwerpen
 

IAAR staat voor 10 jaar sponsoring van PRH-vorming voor mensen in armoede in Europa, Afrika, Azië, en Latijns-Amerika. 

Ken je IAAR nog niet? Kom kennismaken met onze werking. Ben je al langer supporter? Kom mee genieten van de resultaten op ons IAAR EVENT. 

Doorlopend : informatie, workshops, leuke tombola en een verrassende IAAR-winkel. Tussendoor genieten we van koffie, gebakjes en een gezellige babbel. 

Graag inschrijven voor 16 april bij els.vwaes@prh.be

PRH - Persoonlijkheid en Relaties © 2017

Otto Veniusstraat 15
2000 Antwerpen
T +32 3 226 53 25
info@prh.be


Je kan je uitschrijven op deze e-zine door een mail te sturen naar info@prh.be