Delen op facebook


“Vijf jaar geleden zou ik geen huis hebben gekocht”, zegt Sara beslist. “Dat was veel te definitief, ik moest altijd wegkunnen. Sinds ik met mijn persoonlijke groei bezig ben, ook met de aanpak van PRH, voel ik me rustiger en zelfzekerder. Ik voel me minder opgezadeld met wat anderen van me denken.”
Tekst: Els Depauw
Fotograaf: Sigrid Spinnox
Sara aan het werk in haar tuin. “Daar haal ik mijn energie uit.”

We zitten in het huisje in Vilvoorde dat ze bijna volledig heeft gestript, maar waar ze toch een gezellige woonkamer heeft gecreëerd. Wat meteen opvalt, is de tuin waarvan je het einde bijna niet ziet. “Daar heb ik dit huisje speciaal voor gekocht”, vertelt Sara. “Mijn tuin geeft mij energie, ik moet buiten zijn, groen hebben, natuur.”

Naast haar werk als verpleegkundige en de verbouwing van haar huis, werkt Sara in de tuin, naait ze haar eigen kleren en gaat ze elke vrijdag volksdansen. “Ik heb altijd nood aan nieuwe uitdagingen”, zegt ze. “Dat was al voor ik PRH-cursussen volgde. Maar ik voel me nu veel minder zenuwachtig, maak me minder ambetant in dingen. De puzzel is in elkaar gevallen: ik heb een eigen plek gevonden en zoek minder bevestiging. Ik laat me minder meeslepen door wat niet goed gaat.”

Sara kwam rond haar 22ste in contact met PRH - Persoonlijkheid en Relaties. “Ik ben altijd al wat zoekend geweest: ‘Wie ben ik? Wat is mijn plaats in de wereld?’. Een vriendin raadde me PRH aan en de methode beviel me. Het schrijven werkt echt voor mij. Ik moet dan even stilstaan bij de dingen, de zwaarte gaat wat weg als ik de belevingen opschrijf. Ik was altijd al een dagboekmens, dus schrijven is sowieso mijn manier om me te uiten.”
“Ik moet buiten zijn, groen hebben, natuur.”
 
Daarnaast liggen de meerdaagse PRH-cursussen haar heel goed. “Je bent 5 dagen echt weg van alles en werkt de hele tijd rond een thema. Dat geeft veel meer diepgang. Je krijgt meer gedaan dan wanneer je alles in individuele coaching zou moeten uitwerken.”

Sara werkt als verpleegkundige in de mobiele ploeg van het ziekenhuis in Vilvoorde. Ze vervangt mensen die ziek vallen. Pas ’s avonds weet ze op welke dienst ze de volgende dag terechtkomt: heelkunde, geneeskunde, intensieve zorgen ... “We ondersteunen de vaste verpleegkundigen. Op intensieve helpen we enkel, daar lopen we sowieso met iemand mee. Op andere diensten als heelkunde of een geneeskundige dienst kunnen we wat meer verantwoordelijkheid nemen.”

De job past helemaal bij Sara, die al verschillende jobs in de verpleging deed voor ze haar ding vond. “Door met mijn persoonlijke groei bezig te zijn, weet ik vooral wat ik niet wil in een job: te gestructureerd, te controlerend, zonder eigen inbreng. Toen ik pas begon te werken, werd me eens gevraagd waarom ik bij de patiënten ging zitten en niet met de collega’s koffie kwam drinken. Maar ik dacht: ik ben hier voor de patiënt en ik lust geen koffie. Ik wilde er gewoon zijn voor die mensen, maar dat werd me niet in dank afgenomen.”

Ook voorspelbaarheid is niets voor Sara. “In een rusthuis waar ik werkte, wist ik al op voorhand hoe de conversatie ging verlopen. De bewoners vielen uit de lucht als ik eens een andere vraag stelde. Als je vroeg wat ze nog eens wilden doen, al was het maar gewoon naar de markt gaan, hadden ze zoiets van: ‘Ik zit hier toch gewoon te wachten tot ik doodga?’ Ik vond het zó erg dat die mensen geen dromen meer hadden, terwijl je eigenlijk nog zoveel kan doen met hen.”

In de job die ze nu doet, is er geen sprake van voorspelbaarheid. “Ik word sowieso uitgedaagd door de variatie. En ik leer ook heel veel bij natuurlijk.”
Aan de slag in haar huisje, dat ze zelf bijna volledig stripte.


Sara is tevreden in haar huidige job, maar haar studiekeuze ging niet zonder slag of stoot. “Het had zeker geholpen als ik daar bewuster mee had kunnen omgaan, zoals je met de PRH-methode de dingen onderzoekt. Want ik was nog een puber op mijn 18, ik wist het echt niet. Hoe kan je 18-jarigen nu laten beslissen wat ze met de rest van hun leven gaan doen? Ik koos voor verpleegkunde en dat viel heel goed mee. Maar nu zou ik misschien wel agro- en biotechnologie studeren, om boerin te worden.”

Op het vlak van vriendschappen merkt Sara zeker de impact van haar groei op relationeel vlak. “Ik ben iemand die zoekt naar diepzinnige relaties of gesprekken, maar als dat er niet van komt, is het ook OK. Ik laat het sneller los, zeg gemakkelijker: ‘Voor mij hoeft het niet langer, het is goed zoals het geweest is.’ Vroeger bleef ik veel harder proberen. Ook op het werk vind ik het OK om gewoon over het weer te babbelen.”

De band met haar hechte vrienden wordt dan weer sterker. “Ik ben opener naar hen. Ik zeg het sneller als het eens niet goed gaat, ben minder gecensureerd. Met een vriendin die ook PRH volgt, zijn de gesprekken heel anders dan voordien. Ze gaan veel dieper, meer over wat je bezighoudt dan wat je doet. Of het gevoel dat je erbij hebt.”

Sara was altijd al een luisteraar, maar ze luistert nu anders, merkt ze. “In plaats van goede raad te geven, laat ik het gevoel er gewoon zijn. Ik doe er geen afbreuk aan, wil het niet rechttrekken.”

Door de rust die ze gevonden heeft, komt er energie vrij om dingen aan te pakken. “Toen ik nog in Brussel woonde, heb ik lang naar een hobby gezocht. Ik wilde volksdansen, maar gebruikte mijn onregelmatige uren als een soort excuus om me niet in te schrijven. Terwijl ik wel vroege shiften kon vragen. Toen ik in september naar hier verhuisde, heb ik me meteen ingeschreven. Iedereen begint dan opnieuw, het was hét moment. Nu is het alsof ik daar al 3 jaar volksdans. Ik vind het fantastisch.”

“Als ik ergens naartoe moet, maak ik me ook minder druk in wat er gaat komen. Stel: ik krijg morgen te horen dat ik op de materniteit moet staan, een dienst waar ik nog nooit ben geweest. Vroeger zou ik daar heel zenuwachtig voor geweest zijn. Nu zeg ik gewoon dat dit mijn eerste keer is en dat ik alles wil doen, als ze maar zeggen wat ik moet doen. Ik weet beter wat ik kan en wat niet, en kan dat ook goed aangeven. Ik vind het minder erg om hulp te vragen.”

Ook in haar tuin pakt Sara de dingen in handen. Ze heeft net 30 boompjes besteld om een mini-bosje te creëren. Ze volgt ook een cursus ‘Jaarrond oogsten’, waar ze vanalles leert over wintergroenten, meerjarige groenten en tuinieren in het algemeen. Haar huisje afbreken deed ze helemaal zelf. “Als het niet te verfijnd werk is, vind ik het leuk”, lacht ze.
“Ik maak kleren waarbij het niet te nauw steekt als je eens scheef zit. Je mag er dus niet te dicht bijkomen (lacht).”
PRH heeft een uitgebreid aanbod aan vormingen voor persoonlijke groei. Van korte workshops tot 5-daagse cursussen, basis- en vervolgcursussen, opgebouwd rond verschillende thema’s zoals zelfvertrouwen, zelfontplooiing, relaties, communicatie, lichaam en gevoelsleven,… Maar welke cursus volg je dan best? Het kan soms moeilijk zijn om te weten welke cursus het meest geschikt is om verder te bouwen aan je eigen groeiproces. Daarom bundelden we een aantal cursussen die als ware bouwstenen een uitstekend fundament kunnen vormen voor jouw groei. Je herkent ze aan het logo
WIE BEN IK?
De stevige kern van mijn persoonlijkheid beter leren kennen
Jezelf kennen is de basis om stevig in het leven te staan. Je innerlijke kracht duidelijk kunnen voelen, maakt energie vrij. Deze cursus helpt je meer bewust worden van je capaciteiten, je waarden, je mogelijkheden, je eigen kleur van zijn. Je krijgt een kader om te begrijpen hoe je als persoon in mekaar zit. Dat geeft je meer zelfvertrouwen en een fundament om op te steunen. Na deze cursus sta je steviger in je schoenen, zit je beter in je vel. Je kan constructiever omgaan met je gedachten, je raakt sneller in het reine met je gevoelens en keuzes maak je bewuster. Je wordt ook gaandeweg meer jezelf in relaties. Dit alles maakt niet alleen jezelf gelukkig maar draagt ook bij aan het geluk van anderen.

Geen voorkennis nodig
MIJN LICHAAM, TOEGANG TOT MIJN INNERLIJKE WERELD
Je beleving ontcijferen om jezelf beter te begrijpen
Alles wat je meemaakt, beleef je bewust of onbewust via je lichaam. Door met lichaamsoefeningen en opdrachten in de natuur, stil te staan bij wat je in je lichaam gewaarwordt, krijg je meer voeling met wat in je leeft. Je leert je beleving benoemen en analyseren, je doet nieuwe inzichten op en je komt meer in contact met jezelf. Dit kan je aanzetten om nieuwe stappen te zetten in je leven.

Geen voorkennis nodig
HARMONIE IN MIJN LEVEN
Mijn functioneren bijsturen om mijn leven meer op een juiste koers te zetten
Deze cursus doet je kijken naar de manier waarop je je gedraagt. Wanneer gedraag je je harmonisch? En wat zijn de gevolgen van disharmonisch gedrag op je eigen leven en op dat van de anderen? Wat kan je doen om in je dagelijks leven meer jezelf te zijn? Goed functioneren mondt uit in: goed in je vel zitten, je gevoel en je verstand juist doseren en dynamisch leven in het verlengde van je mogelijkheden. Dan ben je ook authentiek en open in relaties.

Voorkennis: Minstens één cursus van 4 of 5 dagen gevolgd hebben.
ANALYSE, WEG TOT ZELFKENNIS
Een hulpmiddel voor de analyse van je beleving
Misschien heb je al veel geschreven en heb je het gevoel dat dit je uiteindelijk toch niet veel verder brengt. In deze cursus krijg je een methode aangereikt die je helpt om veel meer uit je schrijven te halen en om er veel verder in door te gaan dan je tot nu toe deed en waarmee je na de cursus zelfstandig aan de slag kunt. Het toepassen van deze schrijfmethode maakt je bewuster van je eigenheid. Je krijgt meer inzicht in jezelf en in de oorzaken van je moeilijkheden. Het is een sleutel om pijnlijke belevingen verder te doorgronden en te verwerken. De methode van de analyse is één van de belangrijkste pijlers van de prh-vorming.

Voorkennis: Minstens één cursus van 4 of 5 dagen gevolgd hebben.
LEREN BESLISSEN
Een methode om juiste beslissingen te leren nemen
De hele dag door neem je beslissingen, kleine en grote. Verkeerde beslissingen nemen of niet kunnen beslissen geeft vroeg of laat problemen. Juiste beslissingen brengen groei en vooruitgang met zich mee. In deze cursus leer je een methode aan die je helpt om juiste beslissingen te nemen. Je kunt nadien deze methode toepassen in je dagelijks leven.

Voorkennis: Minstens één cursus van 4 of 5 dagen gevolgd hebben.
MIJN GROEIPROCES IN HANDEN NEMEN
Middelen om mijn groei te versnellen
Groeien is een weg die je stap voor stap gaat. Het is een proces en je kunt zelf veel doen om het in handen te nemen. In deze cursus word je op weg geholpen om je persoonlijke groei extra stimulansen te geven. Je krijgt zicht op een aantal groeiwegen. Deze geven je meer zelfvertrouwen en ze doen je eigenheid meer naar buiten komen. Je leert ook tal van grondhoudingen kennen; basisattitudes die de natuurlijke dynamiek van groei en vooruitgang bevorderen. Tot slot maak je een vormingsplan om je proces van persoonlijke groei methodisch en bewust in handen te nemen.

Voorkennis: "Wie ben ik?" en "Analyse, weg tot zelfkennis" of "Mijn lichaam, toegang tot mijn innerlijke wereld".
CORONA: WELKE REGELS GELDEN VOOR EEN PRH-ACTIVITEIT?
Wanneer moet ik een mondmasker dragen? Is een Covid Safe Ticket verplicht? Wat als ik symptomen heb?
Op onze website zetten we de huidige coronamaatregelen die gelden bij onze activiteiten voor jou op een rijtje. Ook bij je cursusbegeleider of coach kan je terecht met je vragen
Facebook
Instagram
Persoonlijkheid en Relaties
Email


PRH - Persoonlijkheid en Relaties © 2021

Otto Veniusstraat 15
2000 Antwerpen
T +32 3 226 53 25
info@prh.be