Delen op facebook
‘Tel je zegeningen’; wees je bewust van al het goede dat om je heen is, van al de kleine en grote geluksmomenten doorheen je dag. 
 
Wat we hebben, wat we doen, beschouwen we vaak als vanzelfsprekend. Het is pas als iets wegvalt, dat de waarde ervan tot ons doordringt. En als we nu eens proberen om ons bewust te worden van de waarde van de dingen terwijl ze er nog zijn? Als we nu eens met een blik kijken die doordrongen is van ‘dit is niet zo vanzelfsprekend, dit is iets om blij om te zijn, om dankbaar om te zijn, om van te genieten’?  
 
Dit gebeurt niet vanzelf. Het vraagt even stilvallen. Of misschien het bovenstaande zinnetje in je hoofd prenten? En kijken, voelen wat er dan gebeurt. Soms kan je ineens dankbaar en blij zijn om iets dat je overkomt, maar vaak moet je er meer moeite voor doen.

Zo herinner ik me dat ik op een koude winterochtend plots besefte wat een geluksvogel ik was dat ik de warme waterstralen van de douche voelde stromen over m’n lichaam. Dat ik een douche had, mét warm water, dat ik me kon wassen, klaarmaken in een verwarmde badkamer, kon kiezen welke kleren ik leuk vond om aan te trekken op die dag én dat ik een job had. Dat ik het privilege had om les te geven aan jonge mensen die in verwarmde lokalen zaten en zich konden scholen. Dat ik gezond was, kon lopen, mijn ding kon doen. Als we deze ‘flow’ kunnen toelaten, is er vervulling, voelen we blijheid, blijheid om al wat het leven ons biedt, om al wat er is.
 
Toch komen we daar weinig toe in de rush van het dagelijkse leven. Vaak zijn we bezig met plannen en hollen we van het een naar het ander. Vergeten we dan niet te leven, vraag ik me af. Vergeten we dan niet in het nu-moment te staan en te kijken met ogen die er niet van uitgaan ‘dat alles verworven en vanzelfsprekend’ is?  
 
Deze blik kunnen we oefenen. Door te kijken, door te zien wat er is, wat we hebben, wat we doen, … En te voelen wat dit met ons doet. Een ‘dankbaarheidsbokaaltje’ kan ons hierbij misschien helpen? Kies een mooi potje, doosje, bokaaltje en stop er op het einde van de dag drie papiertjes in waarop je genoteerd hebt wat je die dag blij heeft gemaakt, goed heeft gedaan. Een collega die vriendelijk informeert naar hoe het met je gaat, de zon die schijnt, de roodborstjes die ronddartelen in de tuin, een welgemeende knipoog van je buurvrouw, het besef dat persoon x er is voor jou en het beste met je voorheeft.

Ik word zowaar blij van mijn eigen tekst. Het werkt blijkbaar om het zo aan te pakken. Ik ben er blij om dat ik de gave van het woord heb, dat ik nauwgezet kan formuleren wat in mij beweegt, dat PRH in mijn leven is en me gebracht heeft bij dit vitale levensgevoel, dat ik de kans krijg om deze brief aan jullie te richten. 
 
Dankbaarheid is diep in ons voelbaar. Het is een gevoel dat vervult, bodem geeft, ons verbindt met het leven, met de wortels van het leven. Doe jezelf dit cadeau. De dagen worden korter, we brengen veel meer tijd binnenkamers door. Misschien een ideale tijd om je ook naar binnen te keren, om te doorvoelen wat je blij en dankbaar stemt?  
 
Dus, lieve lezer, count your blessings! Op het einde van je dag, op het einde van het jaar.  
Ik wens je een dankbaar jaareinde toe! 
Miek, medewerker van PRH


Met onderstaande vraagjes willen we je even doen stilstaan bij je eigen situatie. Neem rustig de tijd om bewust te worden van je eigen functioneren en beleving. Laat de vragen binnenkomen en schrijf uit wat er in je omgaat.

★ ☆ ☆
Ik val even stil. Ik blik terug op de voorbije dagen en vraag me af welke kleine dingen me deugd gedaan hebben. Ik sluit mijn ogen. Ik laat mijn dankbaarheid goed in me doordringen.

★ ★ ☆
Ik sta stil bij één of enkele momenten van de voorbije dagen die me dankbaar stemmen. Ik neem pen en papier en schrijf mijn gewaarwording van dankbaarheid uit.

★ ★ ★
Ik sta stil bij één of enkele momenten van de voorbije dagen die me dankbaar stemmen. In een ‘tijd van zijn’ richt ik me op de gewaarwording van dankbaarheid die in me leeft. Nadien schrijf ik uit wat de ‘tijd van zijn’ me gebracht heeft.

Ging jij aan de slag met deze vraagjes?  We horen graag wat dit werk jou oplevert. Bezorg ons jouw getuigenis via ezine@prh.be

BLIJ ZIJN IS AANSTEKELIJK, HET WERKT!

19 januari
Zin om stil te staan bij ervaringen waar jij blij van wordt, om de deugd te ervaren van je blijheid, om deze meer te beleven en te genieten van het leven?

OPENSTAAN VOOR DROMEN, KANSEN EN UITDAGINGEN

29 februari (NL)|27 maart (NL) | 19 juni (NL)
Deze cursus helpt je realistisch te kijken naar gelukkig zijn en gelukkig leven. Wat het leven rijk en zinvol maakt, welke uitdagingen er zijn, welke dromen er nog in je leven.

VRIENDSCHAP IS AANSTEKELIJK, HET WERKT!

15 maart
Zin om eens stil te staan bij je ervaring van vriendschap? Door leuke eenvoudige oefeningen ontdek je meer over vriendschap. Je zal zien dat het aanstekelijk werkt!

MIJN LEVENSKRACHT EN WAT ZE BELEMMERT

11 t/m 15 april | 11 t/m 15 november
In deze creatieve cursus ga je op zoek naar de kracht die in je leeft en wat je tegenhoudt om die kracht ten volle naar buiten te laten komen. Het werken met kleuren en vormen biedt je een eenvoudige methode om je beleving te analyseren.

VERGROOT JE VEERKRACHT

24 april | 28 april
We hebben in ons leven allemaal eens te kampen met onverwachte, moeilijke gebeurtenissen. Een afscheid, een ontgoocheling in job of vriendschap, een burn-out of onverwacht gebrek aan energie. Harde tijden kan je helaas niet vermijden, maar je kunt je er wel tegen wapenen.

EEN KWESTIE VAN VEERKRACHT

29 januari (NL) | 19 februari | 16 maart (NL) | 25 maart | 6 mei
Waaruit bestaan jouw veerkracht? Wat helpt je bij momenten je evenwicht te hervinden? Kan je bewust(er) jouw veerkracht inzetten?

JE INNERLIJKE DRIVE ONTDEKKEN

3, 10 en 17 maart
Ga op zoek naar je diepe innerlijke ‘drive’ om te leven. Hoe meer je je met die drive verbindt, hoe meer je je leven kunt sturen in de richting van 'waar maken' wie je bent en je mogelijkheden.

KRACHT KIEZEN BOVEN EENZAAMHEID

16, 23 en 30 maart | 27 maart, 3 en 10 april | 5, 12 en 19 mei
Eenzaamheid is een menselijk gevoel waar iedereen wel eens mee te maken heeft. Het vreet energie en kan je zelfs ziek maken. Gelukkig bestaat er een manier om met dit gevoel van eenzaamheid om te gaan.

WORKSHOP MINDER STRESS IN JE LEVEN ... HET KAN!

22 april | 5 mei
Groeiende werkdruk, verplichtingen, spanningen, tegenstrijdige opvattingen, piekeren ... hoe kun je ermee omgaan of beter nog hoe kun je voorkomen van erin te worden meegesleurd.

HET GEHEIM VAN DE GROEIKRACHT

13, 20, 27 januari, 3 en 10 februari
Ook wanneer je je wezenlijke capaciteiten hebt leren kennen en onderscheiden, is het nog niet vanzelfsprekend om vanuit je wezen te leven. In deze cursus diep je je wezen uit in al zijn dimensies.

PRH EN DE WARMSTE WEEK

Het voelt weer extra warm deze week! Ook dit jaar hebben onze PRH-medewerkers en sympathisanten niet stilgezeten om enkele hartverwarmende acties op poten te zetten ten voordele van de IAAR. Loop samen met ons de Warmathon, word eigenaar van een prachtige keramieke pot of beestige zak en steun zo mee één van de hartverwarmende projecten van IAAR!

BESPARINGEN IN DE SOCIO-CULTURELE SECTOR

Je hebt het misschien al vernomen, ook PRH verliest 6% van haar subsidies. Ondanks deze bittere pil zullen we er ook in 2020 blijven staan voor onze deelnemers zonder verhoging van onze tarieven. We blijven immers gaan voor datgene waar we rotsvast in geloven:
André Rochais - grondlegger van PRH

OPMERKELIJKE SAMENWERKINGEN

→ PRH werkt al langer samen met Vormingplus Brugge maar in februari organiseren we voor het eerst samen een cursusweekend ‘Even tijd nemen voor je partnerrelatie’. Volg deze tweedaagse cursus samen met je partner tijdens een weekendje weg in het prachtige polderlandschap. De cursus gaat door in een gezellig gerestaureerde hoeve ‘De Grote Wateringe’ waar je ook kan overnachten in één van de prachtige kamers.

→ Proficiat Femma! Naar aanleiding van hun 100-jarige bestaan worden er in 2020 10 schrijfdagen georganiseerd voor hun vrijwilligers. PRH ontwikkelde samen met Femma ‘Het verhaal van mijn (Femma) leven’ en zal deze schrijfdagen ook begeleiden. We kijken er naar uit!

→ In samenwerking met Decathlon ontwikkelde PRH een training ‘Become a coach’ om antwoord te bieden op een veranderende organisatiestructuur en de behoefte daarbij aan training voor hun interne coaches. En dit zowel in België en Nederland.


PRH - Persoonlijkheid en Relaties © 2019

Otto Veniusstraat 15
2000 Antwerpen
T +32 3 226 53 25
info@prh.be