Delen op facebook

In je leven komt er zo nu en dan iets op je pad dat je even doet wankelen, iets dat je uit evenwicht brengt of je zelfs werkelijk op de proef stelt. Op zulke momenten kan je meestal de nodige veerkracht in jezelf aanspreken om er weer bovenop te geraken.

Amper drie jaar na de kernramp in Tsjernobil groeiden er alweer bomen en planten op die desolate plek. 33 jaar later, nu er daar nog altijd geen mensen wonen, blijkt Tsjernobil volledig overwoekerd door de natuur, dankzij de unieke veerkracht die planten bezitten.


Ook volkeren getuigen van veerkracht. Mensen die – met risico voor eigen leven – op straat komen tegen hun onderdrukkers, die ijveren voor persvrijheid, vrijheid van meningsuiting, eerlijke verkiezingen, volkeren die de onderdrukking van zich afwerpen en zich rechtop richten… het spreekt van zin voor rechtvaardigheid, van zelfrespect, het spreekt van veerkracht.

In zijn boek Veerkracht, Een sterke basis voor innerlijke rust, kracht en geluk van neuropsycholoog Rick Hanson zegt de auteur dat veerkracht je helpt beter om te gaan met tegenslagen, dat het je basisgeluksgevoel verhoogt. Veerkracht, zegt Hanson, stelt je in staat om oude wonden te genezen, stress en problemen beter aan te kunnen. Hij beweert dat we onze hersenen kunnen oefenen om blijvend veerkracht en geluk te ervaren.

Veerkracht zegt iets over je diepste wezenlijke zijn, over je zelfrespect dat opspringt, over je wezenscapaciteiten en aspiraties die zich opnieuw manifesteren, over je innerlijke stuwkracht, over je goesting om te leven, je drang om ervoor te gaan en niet op te geven, ondanks soms zeer penibele omstandigheden. Veerkracht is de beweging die je maakt wanneer je wankelt, om verbonden te blijven met je wezenlijke kracht. Bij veerkracht gaat het er om toch vast te houden aan wie je bent wanneer je gedachten, je piekeren, je gevoelens, je angsten, je pijn je uit evenwicht proberen te brengen. Veerkracht bestaat uit positieve krachten (zoals je waarden, je talenten, je innerlijke drive, …) waar je in moeilijke situaties op kan steunen om je hoofd boven water te houden. Veerkracht onthult iets van onvermoede mogelijkheden diep in jezelf die je laten dansen in de wind in plaats van verstrikt te raken in de storm. Veerkracht bezit een eigen dynamiek. Je kan je hier meer bewust van worden en je veerkracht aanwakkeren en versterken. Want je veerkracht is nooit echt weg. En hoewel veerkracht inherent is aan het leven, gebeurt het dat bij sommigen door omstandigheden de veer breekt.


Deze keer geen vraagjes bij het thema van veerkracht. Maar wél een uitnodiging om samen rond veerkracht aan de slag te gaan op onze gratis workshops ‘Een kwestie van veerkracht’!

Want ook dit jaar organiseert PRH in iedere regio een event met gratis workshop. Dit jaar werken we dus rond het thema veerkracht. Samen zoeken we tijdens de workshop naar antwoorden op de vragen:
  • Waaruit bestaat mijn veerkracht?
  • Wat helpt me bij momenten mijn evenwicht te hervinden?
  • Wat als mijn veerkracht minder voelbaar is?
  • Kan ik bewust(er) mijn veerkracht inzetten?  
We beluisteren ook hoe anderen hun veerkracht ervaren. En je zal merken: ons ‘samen’ verdiepen in dit thema, maakt meer veerkrachtig!

PRH-EVENTS: EEN KWESTIE VAN VEERKRACHT

7 september | 21 september | 22 september | 29 september | 12 oktober

Waaruit bestaan jouw veerkracht? Wat helpt je bij momenten je evenwicht te hervinden? Kan je bewust(er) jouw veerkracht inzetten?

WORKSHOP: ALS IK NEEN ZEG, VOEL IK ME SCHULDIG

19 september | 25 september | 2 oktober | 13 november
Wat maakt dat jij je soms schuldig voelt? Hoe werken schuldgevoelens eigenlijk? Leer hoe je ‘ja’ of ‘neen’ kan zeggen zonder je schuldig te voelen.

CURSUS: ASSERTIVITEIT ANDERS

21, 28 september en 5 oktober| 8, 15 en 22 oktober |10, 17 en 24 oktober
Soms zeg je iets te bruut. Soms laat je te zwak zien wat je wilt of waar je grenzen zijn. Leer assertief en zelfzeker naar voren te komen tegenover een baas of een buur die je overdondert.

CURSUS: KRACHTIG JEZELF ZIJN

1, 8 en 15 oktober | 19, 26 en 3 december
In deze cursus staan we stil bij verschillende aspecten van je persoon: je verstand, je gevoel, je lichaam, je capaciteiten… Je leert deze meer op elkaar afstemmen, om zo meer te kunnen zijn wie je echt bent.

LEZING BURN-OUT: OPBRANDEN WAT NIET MEER BIJ JE PAST

4 oktober | 19 november
Frank Witters kent het fenomeen burn-out van binnenuit. Hij neemt je mee doorheen de worsteling naar datgene wat je dankzij een burn-out kan leren over jezelf.

WORKSHOP HULP VRAGEN DOE JE NIET, OF TOCH?

15 oktober
Hulp vragen is niet altijd evident. Vaak denken we dat we het allemaal zelf moeten oplossen. In deze workshop ontdek je wat je tegenhoudt om hulp te vragen.

CURSUS: HARMONIE IN MIJN LEVEN

26 oktober t/m 30 oktober | …
Wat kan je doen om meer jezelf te zijn? Goed functioneren mondt uit in: goed in je vel zitten, je gevoel en je verstand juist doseren en dynamisch leven in het verlengde van je mogelijkheden.

CURSUS: CONSTRUCTIEF OMGAAN MET WAT MOEILIJK IS

12, 19 en 26 september | 9, 16 en 23 oktober
In deze cursus leer je beter begrijpen waarom iets voor jou moeilijk of zwaar is. Je leert je meer te verankeren in je kracht en je ontdekt hoe je moeilijkheden anders kunt aanpakken.

LEZING: OP WEG NAAR BALANS IN JEZELF

19 september | 4 oktober
In deze lezing leggen we je uit hoe de weg naar meer balans in jezelf er kan uitzien. We helpen je inzicht te verkrijgen in jezelf, je voorkeuren en interesses, je kwaliteiten en sterktes, je gedrag en denkpatronen.

WORKSHOP: BLIJ ZIJN IS AANSTEKELIJK, HET WERKT!

25 september | 19 oktober
Zin om stil te staan bij ervaringen waar jij blij van wordt, om de deugd te ervaren van je blijheid, om deze meer te beleven en te genieten van het leven?

WORKSHOP MINDER STRESS IN JE LEVEN ... HET KAN!

1 oktober | 7 november
Groeiende werkdruk, verplichtingen, spanningen, piekeren ... hoe kun je ermee omgaan of beter nog hoe kun je voorkomen van erin te worden meegesleurd.

CURSUS: BURN-OUT

8, 15, 22 oktober en 5 november | 17 en 24 oktober
Via de methode van zelfontdekking gaan we op zoek naar elementen die je burn-out mee hebben veroorzaakt én naar elementen die je herstelproces kunnen bevorderen.

ZEG WAT JE VOELT ... VOEL WAT JE ZEGT

16 oktober
Dat je je gevoelens best niet opkropt, wist je misschien al. Maar wat moet je er dan mee? Deze workshop helpt je een begin maken met het uiten van je gevoelens op een gezonde, assertieve manier.

BEGELEIDINGSGROEP: MIJN BEHOEFTEN, KEN IK ZE EN WAT DOE IK ERMEE?

Behoeften komen zich van binnenuit aan ons melden, dringen zich aan ons op en doen dit soms op zo’n manier dat je er niet aan voorbij kan. Deze behoeften leren kennen, kan een hele zoektocht zijn. In deze BGG gaan we die uitdaging aan.

PRH OP DE CULTUURMARKT VAN VLAANDEREN

Zondag 25 augustus stonden enkele enthousiaste medewerkers van PRH op de Cultuurmarkt van Vlaanderen. Ondanks de hitte stonden ze klaar om mensen te ontvangen en te vertellen over PRH.
Bekijk meer foto’s op onze facebookpagina!

PRH EN DE 10-DAAGSE GEESTELIJKE GEZONDHEID

Van 1 tot 10 oktober vindt de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Ook PRH doet hier aan mee. 10 dagen lang zetten we samen met heel veel andere organisaties het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker! Want ‘goed in je vel zitten’ en ‘psychische kwetsbaarheid’ willen we beter bespreekbaar maken.  

Op 2 oktober organiseert Logo Antwerpen in samenwerking met PRH alvast de gratis workshop: Als ik neen zeg, voel ik me schuldig”.

Daarnaast zijn er nog zeer veel andere leuke activiteiten en initiatieven. Bekijk zeker eens het volledige aanbod van alle Samen veerkrachtig-activiteiten.

UIT DE OUDE DOOS

Tijdens het opruimen van ons PRH-archief zijn we enkele opmerkelijke foto’s tegengekomen die te mooi zijn om in een stoffige kelder te blijven liggen. Waar beter dan in onze nieuwsbrief om deze foto’s met jou te delen. Zo nemen we je kort even mee in de geschiedenis van PRH.

Op deze foto zien we toch wel een eigenaardig tafereel... Ging het er zo aan toe op een PRH-cursus? Herken je de dame op de stoel? Ontdek het verhaal door te klikken op de foto.


PRH - Persoonlijkheid en Relaties © 2019

Otto Veniusstraat 15
2000 Antwerpen
T +32 3 226 53 25
info@prh.be