Delen op facebook

Een goed overwogen keuze brengt innerlijke rust.


Ik overweeg om een punt te zetten achter een bepaalde activiteit die ik al enkele jaren op mij neem. Dit is geen gemakkelijke beslissing. Enerzijds ben ik graag actief bezig, ik neem graag het initiatief of de leiding in domeinen waar ik een grote interesse en wezenlijke drive voor voel. Anderzijds begint er de laatste twee jaar iets te wringen voor dit engagement, dat naast de algemene organisatie ook een aantal praktische kantjes vertoont.  
Hoe pak ik die beslissing aan?
 

 
Zoals steeds doe ik een beroep op de keuzetool van PRH, die me al vaak geholpen heeft. Het is een heel werkbaar instrument dat me vast zal helpen om deze moeilijke beslissing te nemen, een beslissing die op het eerste gezicht ingaat tegen mijn natuur.
 
Nadat ik alle elementen van de situatie in kaart heb gebracht, overloop ik wat er zich afspeelt in de vier geledingen of instanties van mezelf: mijn wezen, mijn verstand, mijn gevoel en mijn lichaam.
 
Mijn wezen spreekt: iets organiseren waar ik honderd procent achter sta en wat ik belangrijk  vind voor de promotie van de organisatie, dat was tot nu toe mijn wezenlijke motivatie. En dat is het nog steeds. Maar ik ervaar tegelijk een verschuiving. Mijn wezen wil op dit moment meer ruimte voor andere activiteiten die nu aan de orde zijn: werken aan een ander soort opdrachten, boeken lezen, tijd maken voor de mensen om me heen.
Mijn verstand stelt vast dat ik de nodige voorbereidselen voor deze activiteit lichtelijk voor mij uit schuif. Het ziet ook dat er mensen bijgekomen zijn in de groep die dit misschien ook op zich zouden willen nemen. En het beaamt: ja, het is tijd voor andere mensen om dit engagement over te nemen
Mijn gevoel protesteert: het is niet gemakkelijk om anderen teleur te stellen, niet (meer) te voldoen aan wat ze van mij verwachten, ze ergens in de steek te laten. Mijn steentje niet meer bijdragen, alsof ik ergens tekort schiet. Als ik louter zou toegeven aan mijn gevoel zou ik de beslissing nog uitstellen. Maar anderzijds is er dus die lichte tegenzin die komt opzetten als ik denk aan al wat mij te doen staat. Die weerstand uit zich ook in een lichamelijke gewaarwording, als een soort verlamming of beklemming. Dit heeft me iets te zeggen. Wat is dat precies? Als ik echt voel wat ik voel, ervaar ik een soort mentale moeheid – ik heb al zoveel georganiseerd in mijn leven, zoveel acties in mekaar helpen steken, medestanders gemotiveerd en aangevuurd, praktische zaken geregeld. Heb ik dit voor deze activiteit nog wel te doen? Ik voel me vandaag meer aangetrokken tot rustige opdrachten met minder praktische beslommeringen. Dat heb ik au sérieux te nemen.
Mijn lichaam gaat mee in dezelfde stroom: deze activiteit vraagt toch wel wat fysieke inspanning, mijn energie vermindert.  Het is tijd om een stapje achteruit te zetten.
 
Het doet me deugd om de vier instanties in mezelf te raadplegen en zo meer duidelijkheid te krijgen over mijn beslissing. Zo kom ik in contact met de stem van mijn diepe geweten, dat mij het advies geeft: ik word aangetrokken tot een ander soort opdrachten, het is nu het goede moment om een punt te zetten achter een engagement dat me moeite begint te kosten.
 
Het voordeel van deze werkwijze is dat ik helemaal achter mijn beslissing kan staan. Ook al zouden er hier of daar twijfels opduiken of kleine oprispingen in mijn gevoel, mijn beslissing is zo gefundeerd dat er achteraf geen enkele instantie het ‘in zijn hoofd zou halen’ om de beslissing af te breken. Mijn hele persoon is erbij betrokken en voelt zich erkend. Ik voel me tevreden over het resultaat. Tevreden is een te zwak woord, het is een diepe rust, een diepe voldaanheid, een innerlijke harmonie die tot stand gekomen is en die ik meedraag in mijn verdere leven. Het geeft een stevige bodem voor latere beslissingen die er allicht aan zullen komen ...  
 
Ik ben dicht bij mezelf gebleven, ik heb mezelf ernstig genomen. Deze manier van beslissen heeft me geholpen om het te durven communiceren in de groep, om op een rustige manier mijn keuze aan te brengen - nog een niet te onderschatten voordeel!


★ ☆ ☆
Ik sta stil bij verschillende domeinen in mijn leven. Het kan gaan om mijn thuissituatie, mijn (vrijwilligers)werk, vrijetijdsbesteding, mijn familie, een bepaalde relatie, … .
Voel ik dat ik over het één of ander een beslissing moet nemen? Zo ja, wat kan ik doen om met die beslissing vooruit te raken?

★ ★ ☆
Ik ga concreet met een beslissing die ik wil nemen aan de slag,  bij voorkeur met de methode om te beslissen van PRH. Ik beluister iedere instantie van mijn persoon: mijn wezen, mijn ik-zelf, mijn gevoel en mijn lichaam. Ik werk tot ik de richting gevonden heb die mijn diepe geweten me aanwijst.

★ ★ ★
Ik sta stil bij een beslissing die ik onlangs nam in akkoord met mijn diepe geweten. Heeft deze beslissing voor innerlijke rust gezorgd? Ik analyseer mijn gewaarwording.

Ging jij aan de slag met deze vraagjes?  We horen graag wat dit werk jou oplevert. Bezorg ons jouw getuigenis via ezine@prh.be

PRH-EVENT 2018 'WIKKEN EN WEGEN'

Gratis workshop over ‘keuzes maken’
We maken voortdurend keuzes, ook al zijn we er ons niet altijd bewust van. In de gratis workshop tijdens dit event onderzoeken we onze eigen manier van kiezen die ons al dan niet voldoening geeft. We staan stil bij het belang van kiezen en gaan na wat er in ons leven kan veranderen als we leren kiezen.

Ken je PRH nog niet?
  • Kennismaken met onze visie en aanpak
  • Je vragen stellen over onze vorming
  • Deelnemers ontmoeten die PRH al wel kennen
  • Mogelijk een bon van €25 winnen
Volgde je al PRH-vorming?
  • Genieten van de gekende PRH-sfeer
  • Deelnemers tegen het lijf lopen die je kent
  • Een praatje maken met de PRH-medewerkers
  • Vrienden of familie laten kennismaken met PRH. En zo mogelijk een bon van €25 winnen…

LEZING

 
Goed kiezen geeft kracht
Wegwijs in grotere en kleinere beslissingen

 
vrijdag 21 september - Brugge →
donderdag 25 oktober - Gent →
vrijdag 9 november - Antwerpen →

CURSUS

 
Kiezen is verliezen, tenzij je echt leert kiezen
Kiezen kun je leren

 
Brugge – start 8 oktober →
Antwerpen – start 10 oktober →
Gent – start 20 november →

WORKSHOP

 
Droom. Kies. Leef!
Waar droom jij van? Waar kies je voor? Wat maakt jou gelukkig?

 
Hasselt – 15 november →

ALS IK KIES

PRH en kleinkunst-trio A Propos sloegen de handen in elkaar en maakten een themanummer voor de najaarscampagne rond het thema ‘kiezen’. Woon je het nummer graag live bij? A Propos brengt nummers op de PRH-events in Hasselt en Wijgmaal (zie hierboven).

WIKKEN EN WEGEN

PRH lanceert een nieuw boek. Na Net zo lief assertief en Al schrijvend meer jezelf worden is er nu Wikken & Wegen.

Welk beroep zou mij het best liggen?
Ben ik toe aan een nieuwe auto?
Weeg ik mijn keuzes af of laat ik me verleiden?
Zijn anderen voor mij helpend bij het nemen van een beslissing of heb ik het gevoel dat ze het me eerder moeilijk maken?

 
Deze en nog veel meer vragen, mogelijk met verstrekkender gevolgen dan in de voorbeelden, zijn aan de orde in ons dagelijkse leven. We maken voortdurend keuzes, we moeten continu beslissen. Het kan zijn dat dit ons ook in complexe situaties niet zwaar valt, maar het is evengoed mogelijk dat knopen doorhakken zelfs voor eenvoudige dagelijks aangelegenheden moeilijk is voor ons.

Kiezen is een kunst die je kunt leren. Goed kiezen en weloverwogen beslissen leidt tot vrijheid, maakt van ons mensen die hun vrijheid kunnen beleven.

Dit boek is een handleiding om de methode stap voor stap te ontdekken, met behulp van praktische oefeningen en voorbeelden.
 
Verkrijgbaar op onze events, via info@prh.be of via een PRH-medewerker.
Prijs: €15

10-DAAGSE VAN DE GEESTELIJKE GEZONDHEID

Van 1 tot 10 oktober is het de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Aan de hand van workshops, lezingen, cursussen, voorstellingen en andere activiteiten wordt 10 dagen lang het thema van Geestelijke Gezondheid in de kijker gezet.

In samenwerking met Stad Antwerpen organiseert PRH op 7 oktober de gratis workshop ‘Als ik neen zeg, voel ik me schuldig’.

Daarnaast biedt PRH tijdens deze 10-daagse nog veel andere vormingen aan. Ons aanbod ontdek je hier.

DE ZEEPBEL, HET GELUK EN DE FACTEUR

PRH en IAAR nodigen je in kader van de warmste week van Music for Life uit op een gezellig avondje uit. Kom in goed gezelschap genieten van de voorstelling: De zeepbel, het geluk en de facteur.
 
Koen (Vanmeerbeek) spreidt een bedje van muziek en Jo (Dupré) neemt je mee op de zoektocht naar het geluk, onder de prinselijke regie van Luk (De Koninck).
Noteer alvast 14 of 15 december in je agenda!
 
De zeepbel, het geluk en de facteur
Vrijdag 14 december – 20u
Zaterdag 15 december – 20u
Zaal Moonbeat te Mechelen
Meer info volgt

PRH - Persoonlijkheid en Relaties © 2018

www.prh.be

Otto Veniusstraat 15
2000 Antwerpen
T +32 3 226 53 25
info@prh.be

  *|REWARDS|*