Delen op facebook
De Kleine Prins: “Wat moet ik doen om jouw vriend te worden?”
De vos: “Dat kan wel eventjes duren. Je gaat eerst wat verderop gewoon in het gras zitten. Ik zal je ongemerkt in de gaten houden en jij zegt niets. Woorden geven alleen maar misverstanden. Maar elke dag kom je een beetje dichterbij.”
 
Woorden zijn een bron van misverstanden... Zo gaf Saint-Exupéry zijn aanvoelen weer over hoe communicatie loopt tussen mensen. In het verhaal herken je trouwens talrijke dialogen waar de personages naast elkaar heen praten.
 
Deze passage uit ‘De Kleine Prins’ heeft me altijd getroffen, vanuit mijn verlangen naar open en begripvolle communicatie. In het dagelijkse leven werd ik er al eens moedeloos van: misverstanden, ruzies, gebrek aan inleving en echt luisteren, invullen wat de ander denkt, woorden en meningen die we te heftig naar buiten brengen of integendeel inslikken, ...
 
Sinds ik vanuit de PRH-visie naar communicatie kijk en mezelf heb zien evolueren, ervaar ik dat het anders kan. Dat we kunnen spreken zonder impulsieve reacties die telegeleid zijn vanuit vroegere ervaringen. Dat we kunnen uitwisselen zonder starre overtuigingen van ons verstand of nog meer problematische stoorzenders.
 

 
Als ik terugkijk op de weg die ik heb doorlopen via cursussen en analyses, zie ik een geleidelijke en boeiende omvorming die zich afspeelde (en nog afspeelt!) op verschillende niveaus.
 
Vooreerst kwam ik stilaan tot een echt besef van wie ik ben. Ik kon dat meer en meer voelen, geloven en waarderen. Dat maakte een groot verschil in mijn manier van communiceren. Ik durfde innerlijk een plaats innemen tussen andere mensen en raakte zo af van een soort verkramping waarvan ik me niet eens bewust was.
 
Een tweede invalshoek was voor mij de observatie en analyse van momenten van overreactie. Dit hielp me om heel wat zaken op te helderen. Waar word ik precies in geraakt? Die vraag is en blijft een sleutel voor mijn groei en om problemen in de communicatie te doorzien en op te lossen. Terug verbinding maken met mezelf én met de realiteit. Zo kon ik gaandeweg heel wat stoorzenders in mijn gevoel uitschakelen.
 
Ik ervaar ook hoe mijn verstand veel soepeler reageert, dichter bij de realiteit. Het invullen van de gedachten van de ander is hier een interessant werkterrein. Eens ik dat doorhad, probeerde ik meer open naar iemand te luisteren en bijvoorbeeld losjesweg te informeren naar wat hij of zij precies bedoelt. Zo worden soms misverstanden vermeden. (Het lukt natuurlijk niet keer op keer).
 
Ook lichamelijk voel ik verandering maar dit gaat eerder langzaam, want verkeerde patronen hebben de neiging zich heel sterk in het lichaam te nestelen. Nu ervaar ik meer ontspanning, zodat mijn lichaamstaal, mijn gevoel en mijn woorden zich meer en meer op één lijn bevinden.
 
Er komen dan woorden die samenvallen met wie ik ben, woorden die weergeven wat ik echt wil zeggen, vanuit respect en affectie. Woorden om een hand te reiken of om op te komen voor wat ik nodig heb, zonder te kwetsen of te beschuldigen. Ook al is dit laatste nooit echt gegarandeerd, want hoe goed we het ook bedoelen, woorden kunnen soms verkeerd overkomen. Of we kunnen een slechte dag hebben.
 
Zo heeft ieder zijn gevoeligheden en zijn invalshoeken om vooruit te gaan in duidelijke communicatie. In de goedgevulde gereedschapskist van PRH vindt elkeen zijn tools om mee aan de slag te gaan.
 
Dan wordt taal een kans om elkaar echt te ontmoeten. Authentieke communicatie zal meer toenadering brengen tussen mensen en nieuw leven geven aan onze relaties.


★ ☆ ☆
Ik geef de komende week aandacht aan het thema ‘communicatie’ in mijn dagelijks leven. Ik open mijn blik voor wat zich allemaal in mij afspeelt, wanneer ik met anderen communiceer.

★ ★ ☆
Ik noem een aantal momenten uit de afgelopen periode waarbij ik me tevreden voel over mijn manier van communiceren. Wat maakt mij tevreden? Ben ik ergens in gegroeid op het vlak van communicatie?

★ ★ ★
Ik sta stil bij een ervaring van de afgelopen tijd waarbij ik me tevreden voel over mijn communicatie. Ik laat de gewaarwording van tevredenheid ruimte innemen in mij. Ik analyseer mijn beleving met de PRH-analysemethode.

Ging jij aan de slag met deze vraagjes?  We horen graag wat dit werk jou oplevert. Bezorg ons jouw getuigenis via ezine@prh.be

WIE BEN IK?


Wie je bent beïnvloedt ook jouw manier van contact maken en communiceren.

Verschillende data en plaatsen →

GROEIEN IN JE PARTNER-RELATIE


Je ontdekt hoe je aan jezelf en aan je partner ontplooiingskansen kan geven én wat je samen voor anderen kunt betekenen. Je leert ook hoe je doorheen communicatie aan je relatie kunt werken.

Start: Ranst 17 juli →

ZELFVERTROUWEN OP ZAK


Om te communiceren met anderen zoals je écht bent, is het nodig dat je je verbonden voelt met jezelf.

Start: Herent  9 juni →

HARMONIE IN MIJN LEVEN


Ervaar je bij het communiceren wel wat stoorzenders in jezelf? Met deze cursus krijg je er meer zicht op en zie je wegen om ze aan te pakken.

Start: Erwetegem →

PRH - Persoonlijkheid en Relaties © 2018

Otto Veniusstraat 15
2000 Antwerpen
T +32 3 226 53 25
info@prh.be