Delen op facebook
De dagelijkse file naar mijn werk  voert me langs een verbindingsweg met langs beide kanten grauwe bedrijfsgebouwen en daartussen huizen die aan renovatie toe zijn of wachten op de sloophamer.  Plots merk ik een prachtige zonsopgang. Hij verrast me. De zonsopkomst moet al een tijdje aan de gang zijn, maar mijn oog valt er nu pas op. Haar vurige kleuren overstemmen alle lelijkheid en de last van de file verdwijnt naar de achtergrond.  Ik blijf alert op het verkeer, maar tegelijk voel ik me relaxed. Ik geniet.
Wanneer ik op mijn werk kom, ben ik toevallig getuige van een gesprek tussen twee schoonmaaksters.  De oudste doet haar best om extra traag en duidelijk te antwoorden op een vraag  van haar jongere collega met een nog beperkte kennis van het Nederlands. Deze collegialiteit laat me niet koud.
(© 2018 Hallerbos)

Twee eenvoudige gebeurtenissen die niets met elkaar te maken hebben, maken dat ik mijn werkdag anders begin. Het lijkt alsof ze de alledaagsheid overstijgen. Die ervaring blijft nog even hangen wanneer ik mijn computer opstart. En op de terugweg naar huis komt ze terug. Er leeft verwondering in mij. Verwondering om wat mijn aandacht trok en verwondering om wat dit met mij doet. Ik voel innerlijke warmte en een groeiende verbondenheid met mijn collega's. Ik weet me aanwezig bij het werk dat ik vandaag te doen heb.

De verwondering nodigt me uit om stil te staan. Zo veel andere momenten waarop ik verwondering mocht ervaren, komen naar boven: een kindje van het eerste leerjaar dat na een  jaar oefenen al kan lezen, een muziekstuk dat schitterend werd uitgevoerd, een koppel dat zijn zestigste huwelijksverjaardag viert, een gebruiksvoorwerp met een handige vormgeving , iemand met een ongeneeslijke ziekte die haar humor niet verloren is,  hoge bomen die gegroeid zijn uit een piepklein zaadje, …. er zit geen rangorde in deze opsomming van 'verwonderingsmomenten' en dat hoeft ook niet.  Puur rationeel kun je ze overigens niet allemaal spectaculair noemen. Ze hebben wel iets gemeenschappelijks. Ik kon ze ervaren als iets bijzonders. Ze gaven me een diepe blijdschap en leidden naar dankbaarheid om wat was. Ze stemden me hoopvol en voedden mijn vertrouwen in het leven. Ik kon een wezenlijke voldoening ervaren.

Je kunt gebeurtenissen vaststellen of je kunt er door geraakt worden. Verwondering ervaren kan je wellicht gemakkelijker overkomen bij speciale gebeurtenissen: tijdens een vakantie in een adembenemend landschap bijvoorbeeld of op topmomenten van het leven zoals de geboorte van een baby. Dit zijn bevoorrechte gelegenheden, maar uiteraard beleef je ze niet vaak. Het is mogelijk je ook in je alledaagse leven bewuster open te stellen en je wezenlijk te laten raken door wie en wat op je pad komt. Het maakt je leven rijker. Het kan deugd doen wanneer je bondgenoten opzoekt om dergelijke ervaringen mee te delen en aan te scherpen.
Het werkt zonder twijfel aanstekelijk!


★ ☆ ☆
Ik stel me de komende week open voor gewone momenten uit mijn leven waarop er in mij om iets verwondering begint te leven.  Wat doet het met mij als ik me zo openstel? 

★ ★ ☆
Ik open me op kansen tot verwondering in mijn dagelijks leven. Ik verzamel innerlijk momenten waarop ik verwondering ervaar. Ik neem tijd om iets neer te schrijven over mijn ervaringen.

★ ★ ★
Ik sta stil bij een moment waarop er verwondering in mij leefde.  Ik laat de gewaarwording van verwondering ruimte innemen in mij.  Ik analyseer de gewaarwording ten einde toe met de PRH-analysemethode. Wat brengt deze analyse mij? 

Ging jij aan de slag met deze vraagjes?  We horen graag wat dit werk jou oplevert. Bezorg ons jouw getuigenis via ezine@prh.be

DE KRACHT VAN VOELEN

Gevoelens zijn er, of je dat nu wilt of niet. De vraag is hoe je ermee omgaat en of dit je vooruithelpt. Gevoelens hebben je iets te zeggen. Je kunt er leren naar luisteren. Je kunt er zo leren mee omgaan dat ze een kracht worden, voor jezelf en in relatie met anderen. Deze cursus helpt je daarin concreet op weg.

Aalst – start 18 april

GEEF KLEUR AAN JE LEVEN MET CREATIEVE MIDDELEN

Trekt het je aan om al tekenend, schilderend en werkend met ander creatief materiaal jezelf een groeidag te gunnen? Heb je zin om dit in groep te doen in een huis waar al het materiaal klaarstaat en waar een deskundige aanwezig is om je hierbij te coachen? Dan kan deze creatieve groeidag tegemoet komen aan wat jij verlangt: leven wekken, in je kracht komen, integreren, klaarheid scheppen, verdiepen,. In de voormiddag werk je met het creatief materiaal rond een thema dat voor jou op dat moment belangrijk is. Je gaat hier verder op door in de schriftelijke analyse, die in de namiddag gedeeld kan worden. Deze dagen vormen geen traject, maar zijn bedoeld als losse dagen waarin telkens jouw eigen focus centraal staat.

Hasselt - 5 mei

WEEK VAN DE OPVOEDING - 16-23 MEI


Tijdens de ‘Week van de Opvoeding’ organiseert PRH voor ouders en plusouders een event:

“Geef kleur aan je ouder-kind relatie”

Elke ouder is uniek, elk kind is uniek, elke ‘ouder-kind relatie’ is uniek. Soms loopt jouw hart over van liefde voor je kind, dan eens zit er een kink in de kabel. Tijdens deze workshop nemen we de tijd om onze ‘ouder-kind’ relatie te beluisteren. Daarna geven we datgene wat we voelen vorm met behulp van creatieve middelen. We leren hoe we kunnen groeien in onze ‘ouder-kind’ relatie.

(Om deze workshop te volgen is geen artistieke aanleg of achtergrond vereist.)

Meer info en alvast inschrijven? 
Antwerpen – 21 mei →  GRATIS KINDEROPVANG 
Hasselt – 22 mei

PRH - Persoonlijkheid en Relaties © 2018

Otto Veniusstraat 15
2000 Antwerpen
T +32 3 226 53 25
info@prh.be