fbpx KUNNEN ZIJN WIE JE BENT | PRH

U bent hier

Op 18 december start De Warmste Week met als thema Kunnen zijn wie je bent. Een thema gekozen door de jongvolwassenen in Vlaanderen. Veelzeggend en appellerend! Het thema behoort tot de kern van de PRH-vorming. 
Momenten waarop je voelt dat je helemaal jezelf bent, geven warmte in kille dagen; ze laten je voelen dat je er mag zijn. Maar wat is dat nu precies: Jezelf kunnen zijn? Hoe doe je dat? Deze pagina met getuigenissen over dit thema kan je misschien inspireren om jouw antwoord te vinden of te verdiepen. 

Ben je op zoek naar een cursus rond dit thema? Dan stellen wij deze cursussen aan je voor:

  1. Wie ben ik? (5 dagen)
  2. Mijn levenskracht voluit laten stromen (5 dagen)
  3. Krachtig jezelf zijn (3 dagdelen)

 

1
Greet
Kunnen zijn wie ik ben, dat betekent voor mij…
  1. Kunnen doen wat ik zinvol vind en goed kan.
  2. Mijn gevoelens uitspreken, ook de lastige
  3. Laten zien en voelen dat ik iemand graag zie
  4. Mijn zorg voor de schepping omzetten in bewuster kopen en me bewuster verplaatsen
  5. Trouw zijn aan mijn behoefte om geregeld een stille tijd in te lassen…
2
Cathy
Vorige week hadden we een vormingsdag op het werk. Het doel was om samen met collega's een methodiek voor gesprekken met klanten te integreren. Vanaf het begin van deze dag voelde ik dat ik hierin mezelf kon zijn: me innerlijk geven aan het doel van de dag en me open en ontvankelijk opstellen naar de groep en de coach.  Met open vizier kon ik terugkijken op voorbije klantengesprekken, sterktes en werkpuntjes ontwaren. In dit zoeken, open zijn, enthousiasme voor vorming, humor beleven en samen lachen en zoeken, kon ik helemaal mezelf zijn. Heerlijk vond ik het om zo'n bad te nemen in inhoudelijk onderzoek met mijn collega's. Mezelf kunnen zijn in die dag zowel op inhoudelijk als persoonlijk vlak, gaf me een boost aan energie, een diepe warmte naar mezelf en naar de collega's. De samenhorigheid en verbondenheid in onze groep is er weer door versterkt. Een extra steun in de rug in deze soms moeilijke en eenzame coronatijd. 
3
Els
Lang was ik een geremd, gereserveerd en ingehouden persoon, wel hartelijk, maar ik voelde dat niet echt. Ik kon mezelf niet zijn en ik leed daaronder. Maar ik zat vast omdat ik geen antwoord vond op de vraag: wie ben ik dan eigenlijk? Dankzij de vele inzichten en tools die PRH me gegeven heeft kan ik eindelijk zeggen dat ik mezelf kan zijn. Na een bevrijdend groeiproces (dat nog steeds verder gaat), voel ik me nu meer echt mens. Allerlei onbewuste belemmeringen in mij zijn weggevallen. Ik ben nu de persoon die ik altijd heb willen zijn: meer open, spontaner, dichterbij. Ik durf me uiten, ik durf spreken, ik twijfel niet meer, ik heb vertrouwen in mezelf omdat ik een grotere connectie voel met mezelf. Nu kan ik eindelijk zijn wie ik ben. Zo kunnen en mogen leven, maakt me diep gelukkig en geeft me energie.   
4
Annick
Ik kan  helemaal mezelf zijn in de speelse momenten samen met mijn lieve kleinzoon. Wij twee aan de piano, zijn twee kleine handjes kloppen op de hoge en lage toetsen. Wat hebben we dan pret. Ik zing uit volle borst 'Broeder Jacob'. Hij klapt zo lief voor zichzelf.  Vroeger zou ik gedacht hebben: ‘Ik kan niet zo mooi zingen, ik zal maar zwijgen’. Of ‘oei zo hard slaan op de piano, straks gaat er een snaar kapot’. Ik kan nu kiezen voor het plezier, voor Manu's ontdekking van de tonen en de muziek. Het hoeft niet mooi te zijn maar vooral gezellig.
5
Edo
Kunnen zijn wie ik ben… is voor mij al een hele weg geweest. Een weg waar ik me eerst hebt verdiept in mezelf, door vele activiteiten uit te proberen, om beter te vatten welke talenten ik heb meegekregen bij mijn conceptie. Gelukkig waren enkele daarvan al duidelijk aanwezig in mijn leven toen, maar sommige beleef ik nu in een meer verfijnde schakering, andere zijn meer naar de achtergrond verdwenen (want niet zo essentieel voor mij), en ik heb er nieuwe mogen ontdekken of hoger in waarde schatten. Op die weg heb ik ook belemmeringen gevonden die me verhinderden om voluit te bestaan in die talenten. Ik kan vandaag zeggen, dat ik menig obstakel heb kunnen opruimen, of toch zeker de impact ervan heb kunnen verminderen. Het resultaat is dat ik vandaag meer kan zijn wie ik ten diepste ben, het maakt mij een tevreden mens, en vruchtbaar in mijn relaties.  
6
martine
Kunnen zijn wie ik ben, betekent voor mij ‘vrij zijn’.  Met ‘vrij zijn’ bedoel ik niet, zomaar doen wat ik wil zonder met iemand rekening te houden.  Met ‘vrij zijn’ bedoel ik: kunnen vertrouwen op mezelf dat ik in mezelf de antwoorden en de richting zal vinden van wat goed is om te doen.  Dit geeft rust. Dit geeft een tevredenheid die ervoor zorgt dat ik me uit één stuk voel.  Niet meer gespleten, niet meer in twijfel, niet meer in onrust, maar wel uit één stuk, geworteld in mijn diepste kern. Mens tussen de mensen, rechtop.  Ik mag er zijn, net als jij en jij en jij en…
7
KIM
Kunnen zijn wie ik ben... Ik merk het vooral in de dagelijkse momenten. Ik heb heel wat verschillende dingen die ik 'tegelijk' doe en toch kan ik heel goed in het moment zijn. Als ik met mijn kinderen speel, ben ik er gewoon voor hen. Als ik werk, geniet ik van gefocust te kunnen werken. Als ik ga badmintonnen ben ik ook gewoon aan het badmintonnen. Ik zit volledig in het moment, als mezelf, zo ben ik mezelf. Omdat ik me enkel kan focussen en kan bezig zijn met één ding op dat moment. En dan kan ik zó genieten van alle dingen die ik doe! Ik laat het moment ten volle binnenkomen. Andere dingen die nog rond me hangen, laat ik even los. Op deze manier kan ik zo goed mogelijk mezelf zijn, er is ruimte voor. Ik maak ruimte om mezelf te zijn. Ik geef mezelf de kans in die verschillende momenten om bepaalde delen van mezelf verder te ontplooien. En al die delen samen maken mij tot wie ik ben. 
8
Tine
We wandelen door de Vogezen. We trekken met de rugzak van hut naar hut met een bende vrienden. Rond ons: niets dan stilte en natuur: bomen, bergen, beekjes, rotsen, herfstbladeren. Af en toe passeren we een dorpje of een vredig ogend oorlogskerkhof. We praten niet, we stappen. Het wordt zo stil binnenin. We zijn samen en toch alleen. Het voelt als helemaal jezelf zijn, één met de natuur, waar wij deel van uitmaken. We komen een jong koppeltje tegen. Ze vragen honderduit, benieuwd naar onze tocht en ons materiaal. Ik voel hun verlangen om dit ook te gaan doen. Wat mooi, te voelen hoe je iets wekt in anderen door helemaal jezelf te zijn. ’s Avonds koken en eten we samen, spelen we spelletjes. Vakantie: vacare, leegmaken, terug naar de essentie. We voelen ons moe maar voldaan. Verbonden. Diep gelukkig en dankbaar om samen en toch helemaal onszelf te kunnen zijn.  
9
Greet
Ik heb contact opgenomen met een persoon uit mijn verleden die me dierbaar was en is na 30 jaar , maar waar het contact blijvend moeilijk is gelopen door een hoge muur die tussen ons was opgebouwd. Ik heb het lef gehad om deze persoon te contacteren. Zo is de muur in mij geslopen en voel ik me terug verbonden met hem en met wie ik ben en de waardevolle persoon die ik was en ben. Ik hoop zo ook iets te kunnen herstellen wat toen is misgelopen. Ik geloof dat het zo is. Ik heb ook meer voeling met de energie van mezelf en ik voel me vol vreugde dat ik deze stap gezet heb. Het geeft me een openheid , een diepgang , een serieuze boost in mijn lef om het leven aan te gaan. Dankzij vele analyses om toch te durven mijn intuïtie te volgen in persoonlijke begeleiding heb ik de stap gezet. Ik ben er dankbaar voor, dat PRH helpt het Leven in me vrij te maken en warmte te delen. Ik voel me vol leven, energie, vertrouwen en herboren lef!
10
Jacqueline
Kunnen en mogen zijn wie je bent is een diep menselijk verlangen. Mezelf kunnen zijn geeft me een gevoel van één zijn. Alles in mij stroomt, neemt zijn juiste plaats in. Eenheid is voelbaar. Ik mag zijn zoals ik ben. ik mag zijn wie ik ben. Zijn wie ik ben, is thuis zijn bij mezelf en soms ook bij de ander. Dat is een geschenk. Anderen uitnodigen en mogen helpen zichzelf te zijn, doet mijn hart opengaan en doet mijn liefde voor mensen stromen.
11
Katelijne
Sedert enige tijd gaan ik en mijn partner zwemmen. Kwestie van in conditie te blijven nu vele verplaatsingen met de fiets of te voet zo fel verminderd zijn wegens thuiswerk. In het zwembad zwemmen de meeste zwemmers tussen de lijntjes, in de voorziene banen. Ik en mijn partner doen dat ook wel. We beginnen braaf baantje na baantje heen en weer te zwemmen. Tot de speelsheid zijn kop opsteekt. We proberen allerlei vormen van ‘in duo zwemmen’ uit. De ene duwt de ander voort, in rugslag, op de buik. In samenwerking: de ene beweegt met de voeten, de ander met de benen. Of gewoon je laten drijven terwijl de ander zwoegt om je vooruit te duwen. Bij dit alles duikt onze creativiteit op en trainen we vanzelf ook onze lachspieren. Soms vragen we ons af wat de badmeesters van al dat vrolijke gespetter, dat op zwemmen lijkt, vinden… Het deed me vandaag stilvallen bij mijn speelsheid. Ik draag dit in me. In spelend zwemmen, van alles verzinnen en uitproberen en lachen ben ik helemaal mezelf. Ik voel me gezegend dat deze wezenlijke capaciteiten blijven opborrelen en dat ik het kan delen met mijn partner, ook al zijn we 55+. Ik voel vertrouwen dat die wezenlijke speelsheid zal blijven opduiken ongeacht de leeftijd die we hebben. Dat is een fijn vooruitzicht.  
12
Erika
Kunnen zijn wie ik ben, betekent voor mij bezig zijn met die dingen die ik belangrijk vind, waar ik me goed bij voel, waar ik me voel sprankelen van leven, waar ik verdieping voel van leven, waar ik verbondenheid ervaar met mezelf en de ander, waar ik een tevredenheid voel, een harmonie alsof alles samenvalt in mezelf. En dat alles zonder dat ik me moet afvragen wat een ander daarvan vindt, want die laat mij rustig doen. In alle vrijheid kunnen beslissen om dicht bij mezelf te blijven en dat ook uit te kunnen stralen, zonder meer. Zo voelde ik vandaag hoe fijn het is mezelf te kunnen zijn in mijn zorg voor anderen, wafels bakken met mijn dochter die dat gevraagd had en dan mijn ouders en buren er mee van laten genieten om een beetje warmte te brengen in deze onzekere tijden, dan voel ik dat ik helemaal mezelf kan zijn.