Volhouden in coronatijd
Wekenlang isolement stelt ons voor grote uitdagingen. Hoe kunnen we ons goed voelen? Hoe blijven we zinvol bezig? “Het komt er op aan nieuwe gewoonten en activiteiten te vinden die aansluiten bij wie je bent. Dat zit nu noodgedwongen in kleine dingen, zoals een praatje slaan met de buurvrouw of een idee op papier zetten”, stelt vormingswerker Jacqueline Hermans. “En soms moet er gewoon niks. Hang maar eens in de zetel, daar hoeft zelfs geen boek bij.”
‘Zelfzorg en zorg voor anderen in coronatijd.’ Zo heet de online cursus van vier dagdelen die PRH snel in elkaar wist te boksen en hij biedt antwoord op een collectieve behoefte. De behoefte aan zingeving, de strijd tegen verveling en angst. En er zijn ook andere aangepaste cursussen in het online aanbod, zoals de gratis workshop over ‘de moed om vol te houden’.
Jacqueline: “Ik denk dat we vooral moeten leren dat er eigenlijk niets ‘moet’. Het gaat om een goede balans vinden tussen zorg voor anderen en zelfzorg. Je hoeft echt niet de hele tijd zinvol te zijn of ‘bij te dragen aan de maatschappij’. Mensen zien hoe vrienden of kennissen in de zorgsector werken of de sfeer erin houden in hun buurtcomité of meedraaien bij de Voedselbank en voelen zich dan schuldig. Ze durven niet meer genieten van rustig in de tuin te zitten. Maar dat mag echt nog wel. Het is niet omdat je er nu tijd voor hebt, dat je per se die zolderkast moet leegmaken.”
Jacqueline: “Je kunt op zoek gaan naar wat je binnen die nieuwe krijtlijnen toch voor jezelf en voor anderen kunt betekenen. Dat begint bij mild zijn en je erbij neerleggen dat het nu wat minder is, en eindigt bij op zoek gaan naar hoe je toch jezelf kan zijn. Dat kan snoeien zijn in de tuin of een berichtje sturen naar de buren, bijdragen aan de samenleving in verkleinde vorm.”
“Maar je mag ook gewoon aan jezelf denken en je toeleggen op wat jou nu gelukkig maakt, kleine activiteiten die er anders misschien niet van komen. Deze tijd biedt ook kansen. In de cursus sta je stil bij wat je wil en wie je bent en zoek je naar manieren om jezelf tot uiting te brengen. Da’s trouwens socialer dan je denkt. Als je jezelf bent, loop je de muren niet op. Da’s veel leuker voor je huisgenoten, zeker in dit isolement.”
“Als je jezelf bent, loop je de muren niet op. Da’s veel leuker voor je huisgenoten, zeker in dit isolement.”
Jacqueline: “Natuurlijk en dat is heel begrijpelijk. Het komt er nu op aan om je niet te laten meeslepen door die angst en bij de realiteit te blijven. Wat er morgen komt, weten we niet en niemand weet het. Het is daarom goed om je daar niet te veel op te focussen en intussen goed voor jezelf te zorgen. Breng structuur in je dag, ga op zoek naar wat je plezier brengt, zorg voor je lichaam en je voeding. Dan heb je een basis om onzekere tijden beter aan te kunnen.”
“En we moeten ook leren vertrouwen op de toekomst. Mensen zijn vindingrijk, dat zie je vandaag heel erg. Er komt veel creativiteit vrij in deze noodsituatie. Laat ons daar ook kracht uit halen en er blij verwonderd over zijn. Het geeft ook aan dat we altijd wel weer oplossingen zullen vinden in onzekere tijden. Die realiteitscheck moet je blijven maken. Met PRH doen we nu wat we ook buiten coronatijd doen: gevoelens erkennen en toelaten, maar ze ook weer tot de juiste proporties herleiden. We zien waar ze vandaan komen maar kijken ook naar wat de realiteit nog allemaal biedt.”
Jacqueline: “Er is een behoefte aan psychische ondersteuning, mensen zoeken manieren om hiermee om te gaan. Ik merk ook dat ze heel veel kracht halen uit het gevoel van verbondenheid tijdens zo’n cursus. Het doet deugd om te zien dat we samen in hetzelfde schuitje zitten. Hoe we elkaar steunen in ervaringen en oplossingen doet zichtbaar deugd. Er is duidelijk nood aan.”
Wat is veerkracht eigenlijk? Hoe kan ik mijn veerkracht vergroten? Wat te doen in een moeilijke periode in je leven? Ontdek er meer over tijdens deze webinar. Veel kijk- en luisterplezier.