fbpx E-ZINE: "Er zit veerkracht in jou!" | PRH

U bent hier

E-ZINE: "Er zit veerkracht in jou!"

Weet je hoe vaak een kindje struikelt terwijl het leert lopen? Meer dan 2000 keer naar het schijnt. Maar dat kan onze kleine spruitjes weinig deren, ze krabbelen snel terug recht en lopen met weifelende pasjes verder.
En wij? Kunnen wij aanvaarden dat we ons evenwicht soms verliezen, dat onze groei af en toe een onvermijdelijke terugval kent? Wat kan ons helpen om telkens opnieuw recht te krabbelen en verder te gaan?
 
Het is goed mogelijk dat onze psychische groei op een bepaald ogenblik werd afgebroken. Bijvoorbeeld omdat onze levendigheid en spontaneïteit niet erkend of au sérieux werden genomen. Of omdat de levensgrond van onze kindertijd niet zo bevorderlijk was voor onze groei, ofwel omdat sommige ervaringen een kwetsuur of trauma hebben nagelaten. Dan blijven we schrik hebben om opnieuw pijn te voelen of om weer eens te mislukken. Ik wil helemaal geen oordeel uitspreken over mensen die vastgelopen zijn of niet meer geloven in verdere groei. Uit ervaring weet ik hoezeer hindernissen onze groei kunnen afremmen en ons ter plaatse doen trappelen
 
Maar ik wil het vandaag hebben over iets wat dieper gaat dan wat ons afremt. 

Lees verder