U bent hier

nieuwsbrief PRH cursussen Kerst

E-zine: Count your blessings

Count your blessings

‘Tel je zegeningen’; wees je bewust van al het goede dat om je heen is, van al de kleine en grote geluksmomenten doorheen je dag. 
 
Wat we hebben, wat we doen, beschouwen we vaak als vanzelfsprekend. Het is pas als iets wegvalt, dat de waarde ervan tot ons doordringt. En als we nu eens proberen om ons bewust te worden van de waarde van de dingen terwijl ze er nog zijn? Als we nu eens met een blik kijken die doordrongen is van ‘dit is niet zo vanzelfsprekend, dit is iets om blij om te zijn, om dankbaar om te zijn, om van te genieten’?  
 
Dit gebeurt niet vanzelf. Het vraagt even stilvallen. Of misschien het bovenstaande zinnetje in je hoofd prenten? En kijken, voelen wat er dan gebeurt. Soms kan je ineens dankbaar en blij zijn om iets dat je overkomt, maar vaak moet je er meer moeite voor doen.

Zo herinner ik me dat ik op een koude winterochtend plots besefte wat een geluksvogel ik was dat ik de warme waterstralen van de douche voelde stromen over m’n lichaam. Dat ik een douche had, mét warm water, dat ik me kon wassen, klaarmaken in een verwarmde badkamer, kon kiezen welke kleren ik leuk vond om aan te trekken op die dag én dat ik een job had. Dat ik het privilege had om les te geven aan jonge mensen die in verwarmde lokalen zaten en zich konden scholen. Dat ik gezond was, kon lopen, mijn ding kon doen. Als we deze ‘flow’ kunnen toelaten, is er vervulling, voelen we blijheid, blijheid om al wat het leven ons biedt, om al wat er is.
 
Toch komen we daar weinig toe in de rush van het dagelijkse leven. Vaak zijn we bezig met plannen en hollen we van het een naar het ander. Vergeten we dan niet te leven, vraag ik me af. Vergeten we dan niet in het nu-moment te staan en te kijken met ogen die er niet van uitgaan ‘dat alles verworven en vanzelfsprekend’ is?  
 
Deze blik kunnen we oefenen. Door te kijken, door te zien wat er is, wat we hebben, wat we doen, … En te voelen wat dit met ons doet. Een ‘dankbaarheidsbokaaltje’ kan ons hierbij misschien helpen? Kies een mooi potje, doosje, bokaaltje en stop er op het einde van de dag drie papiertjes in waarop je genoteerd hebt wat je die dag blij heeft gemaakt, goed heeft gedaan. Een collega die vriendelijk informeert naar hoe het met je gaat, de zon die schijnt, de roodborstjes die ronddartelen in de tuin, een welgemeende knipoog van je buurvrouw, het besef dat persoon x er is voor jou en het beste met je voorheeft.

Ik word zowaar blij van mijn eigen tekst. Het werkt blijkbaar om het zo aan te pakken. Ik ben er blij om dat ik de gave van het woord heb, dat ik nauwgezet kan formuleren wat in mij beweegt, dat PRH in mijn leven is en me gebracht heeft bij dit vitale levensgevoel, dat ik de kans krijg om deze brief aan jullie te richten. 
 
Dankbaarheid is diep in ons voelbaar. Het is een gevoel dat vervult, bodem geeft, ons verbindt met het leven, met de wortels van het leven. Doe jezelf dit cadeau. De dagen worden korter, we brengen veel meer tijd binnenkamers door. Misschien een ideale tijd om je ook naar binnen te keren, om te doorvoelen wat je blij en dankbaar stemt?  
 
Dus, lieve lezer, count your blessings! Op het einde van je dag, op het einde van het jaar.  
Ik wens je een dankbaar jaareinde toe! 

Miek, medewerker van PRH